Mircea cel Batran

Trimis la data: 2003-02-21 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 1 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Dana Iancu Dimensiune: 257kb Voturi: Tipul fisierelor: doc,jpg Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Mircea cel Batran la 23 Septembrie 1386, acum 610 ani, urca pe Tronul Munteniei Mircea cel Batrân, unul din cei mai straluciti voievozi români, care va domni 32 de ani si se va dovedi un diplomat iscusit, un bun conducator de osti si un chivernisit gospodar.Mircea cel Batran

Mircea cel Batran in timpul domniei sale, deci între 1386 si 1418, Tara Româneasca a atins cea mai mare întindere din toate timpurile, cum reese din impunatorul titlu pe care l-a purtat : "Eu cel întru Hristos Dumnezeu binecredinciosul si bine cinstitul si de Hristos iubitorul si singurul stapânitor, Io, Mircea, mare voievod si domn, cu mila si cu darul lui Dumnezeu stapânind si domnind peste toata Tara Ungrovalahiei si partile de peste munti, înca si spre partile tataresti, si Almasului si Fagarasului herteg, si Banatului de Severin domn, si de amândoua partile peste toata Dunarea si pâna la marea cea mare,si cetatii Darsto-
rului stapânitor".

Politica externa a marelui voievod a fost dominata de primejdia otomana. De remarcat ca toate luptele pe care Mircea cel Batrân a fost silit sa le poarte au fost cu turcii, nicidecum cu ungurii, polonii sau moldovenii, cu care, de altfel, a încheiat aliante trainice în lupta comuna antiotomana. Dar, raportul de forte a devenit repede inegal si domnitorul muntean a trebuit sa recunoasca superioritatea otomana si sa ajunga la o întelegere cu Poarta, plata haraciului, modalitatea de a pastra fiinta statului muntean si a-i asigura continuitatea vietii politice.

Începutul conflictului cu turcii are loc în anul 1389, când Mircea îl ajuta cu oaste pe Lazar, cneazul sârbilor, în lupta de la Kossovopolje (Câmpia Mierlelor), câstigata de otomani. Asteptându-se la razbunarea turcilor, Mircea ia masuri, începând cu consolidarea Dunarii prin ridicarea cetatii de piatra la Giurgiu si prin fortificarea celei de la Turnu.

În anul 1393, turcii cuceresc Bulgaria, care va fi ulterior transformata în pasalâc, precum si o parte a Dobrogei, peste care stapânea Mircea. Acesta trecu Dunarea pentru a-si apara supusii, fiind ucisi sau robiti multi musulmani, fapt considerat un "dezastru" de un cronicar turc.

În anul urmator, 1394, sultanul Baiazid Ilderim (Fulgerul) aduna o mare oaste otomana ca sa pedepseasca îndrazneala voievodului român, chemând si pe vasalii sai, Stefan Lazarevici al Serbiei, Constantin Dejanovici, cneaz de Velbujd si Marco Kralievici din Prilep. Ostirea turceasca trecu Dunarea lânga Severin si începu sa înainteze spre Curtea de Arges , cetate de scaun a domnului muntean.

Batalia decisiva s'a dat la Rovine, la 10 Octombrie 1394, fiind câstigata de Mircea, constituind una din cele mai celebre victorii românesti asupra cotropitorilor otomani.

Mircea era constient de puterea turcilor si de unele dificultati interne, ca de exemplu aparitia unui pretendent la tron, un anume Vlad, care se închina turcilor si fu numit domn. Dupa o lupta cu turcii, în zona Argesului, Mircea trece muntii si încheie la Brasov, la 7 Martie 1395, un tratat de alianta cu regele Sigismund al Ungariei, tratat care prevedea ajutorul reciproc în lupta antiotomana. Astfel, în Aprilie 1395, Mircea reuseste sa alunge pe turci peste Dunare, recucerind cetatea Turnu.

Sigismund, vazându-se direct amenintat de otomani, a cerut Papei si capetelor încoronate europene ajutoare pentru stavilirea urmasilor semilunei. În urma acestui apel, în luna Mai 1396, încep sa soseasca la Buda cavalerii burgunzi si francezi, apoi cei germani si englezi, astfel ca în vara expeditia contra turcilor se porni. Rând pe rând cad cetatile Vidin, Rahova si altele, dar Nicopole rezista.

Baiazid ia conducerea armatelor otomane si confruntarea decisiva între crestini si musulmani are loc la Nicopole la 28 Septembrie 1396. Mircea, care între timp reusise sa-l înlature pe Vlad, se alatura armatei crestinilor si, cunoscând cel mai bine felul de atac al turcilor, se ofera sa atace el primul.

Însa, ducele Burgundiei, Jean de Nevers, mândru de fala celor sase mii de cavaleri de sub comanda sa, obtinu de la Sigismund onoarea de a deschide el lupta, ceea ce s'a dovdit a fi o eroare. Greii cavaleri înzauzati înainteaza prea adânc în câmpul otoman, aripile turcesti s'au închis brusc si cavalerii fura macelariti. Însusi regele Sigismund abia scapa cu viata, fugind cu o corabie pe Dunare, apoi pe mare. Nicopole a fost o catastrofa pentru armatele crestinilor.

Stiri
  • pag. 1

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.