Mircea cel Batran - Campania din Dobrogea

Trimis la data: 2010-05-23 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Anaise Ban Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Tara Romaneasca (Ungrovalahia, Terra Transalpina sau Walachia, dupa cum apare in izvoarele istorice ale vremii) se constituie ca stat feudal in secolele XIII - XIV. In urma infrangerii lui Carol Robert de Anjou, regele Ungariei, de catre Basarab I, domnitorul Tarii Romanesti, in batalia de la Posada (9 -12 noiembrie 1330), Tara Romanesca este recunoscut ca fiind un stat de sine statator. Urmasii lui Basarab I au urmarit mentinerea independentei noului stat creat, precum si continuarea actiunii de unificare a formatiunilor teritoriale locuite de romani.

Dintre acesti urmasi se distinge Mircea, numit mai tarziu "cel Batran", spre a-l deosebi de omonimii din veacul al XV-lea (un pretendent la domnia Tarii Romanesti Mircea in anul 1442 si un altul in 1481) si cei din veacul al XVI-lea (Mircea, domnitor intre 1509 si 1510 si mai ales Mircea Ciobanul, 1545 - 1552, 1553 - 1554, 1558 - 1559).

Mircea cel Batran este fiul lui Radu I, el facand aceasta mentiune intr-un act din anul 1387 "sfant raposatul parinte al domniei mele, Io Radul voievod " si frate cu Dan I. Dintr-un hrisov datat 1391 este mentionata si mama voievodului "mama domniei mele, doamna Calinichia".Mircea devine domnitor in 1386, dupa 23 septembrie, data aratata in "Cronica anonima bulgara" ca fiind cea a uciderii lui Dan I intr-o lupta purtata la sud de Dunare, impotriva lui Sisman, tarul bulgar de la Tarnovo.

"Eu, Io Mircea mare voievod si domn singur stapanitor a toata tara Ungrovlahiei si al partilor de peste munti, inca si spre partile tataresti si herteg al Amlasului si Fagarasului si domn al Banatului Severinului si de amandoua partile peste toata Podunavia , inca pana la Marea cea Mare si singur stapanitor al cetatii Darstor.", citim inporunca adresata Tismanei la 23 noiembrie 1406.

Acest titlu reprezinta o realitate, Mircea stapanind efectiv tinuturile enumerate. Banatul de Severin l-a avut inca de la inceput, probabil fiind preluat de la predecesorul sau, Dan I. Pentru Tara Fagarasului, cea dintai mentiune este cea dintr-un act din 27 decembrie 1391, prin care intareste drepturile unor boieri munteni. Amlasul, la vest de Sibiu, includea satele romanesti Cacova, Sibiel, Vale, Saliste, Gales si Amlasul. Ca detinator al acestor feude in Transilvania, voievodul este, potrivit regulilor urmate in toata Europa, vasal al regelui Ungariei.

Prin "partile tataresti" sunt desemnate tinuturile din nordul Deltei, exceptand Cetatea Alba si o zona din jurul ei ce se aflau sub autoritatea domnitorilor Moldovei. Acest teritoriu a fost numit mai tarziu Basarabia, tocmai din cauza faptului ca era condus de domnitorii munteni, descendenti ai lui Basarab I. Formularea " de amandoua partile peste toata Podunavia , inca pana la Marea cea Mare si singur stapanitor al cetatii Darstor" face referire la tinutul actualei provincii Dobrogea.

In jurul anului 1320, factorii interni si externi prielnici, permit aparitia unui stat independent in sudul Dobrogei. In 1350 noul stat, bine consolidat, il avea drept conducator pe despotul Balica, acesta fiind recunoscut de Bizant. In nordul Dobrogei au loc evenimente ce trebuie recunoscute. Geograful Abulfeda mentioneaza la 1321 ca Isaccea (Isakgi) facea parte din Tara Vlahilor (Alualak). Basarab I va integra aceasta regiune in hotarele statului sau, fiind insa in conflict permanent cu tatarii (spre exemplu atacurile hanului Uzbek din jurul anului 1335).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.