Miriapode

Trimis la data: 2014-10-01
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.63 / 10
Downloads: 0
Autor: Marc maria
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Myriapoda reprezinta un taxon de artropode, care include milipede, centipede si altele. Grupul cuprinde 13 mii de specii, in totalitate terestre. Miriapodele sunt animale unisexuate, cu fecundatie externa .
Gonadele (ovarele si testiculele) sunt pare sau contopite, in dependenta de clasa. Gonoductele sunt impare, insa spre iesire ele se ramifica in doua. Se deschid gonoductele in al treilea segment.
La chilopode este invers, anterior gonoductele sunt duble, apoi se unesc. Imperecherea are loc prin transferul spermatoforului de catre mascul femelei. Ouale depuse de femela sunt bogate in vitelus nutritiv. Pentru aceasta masculii folosesc membre specializate, numite gopode. Dezvoltarea postembrionara decurge pe doua cai. Prima, din oua se dezvolta un miriapod cu toate segmentele dezvolate, semanand cu adultii. Acest tip de dezvoltare e intalnit la genurile chilopode Geophilus si Scolopendra.

A doua cale se realizeaza prin anamorfoza. Adica, juvenili eclozeaza cu un numar redus de segmente si membre. Numarul lor se completeaza pe parcursul naparlirilor.
Miriapode se intalnesc frecvet in padurile umede. Ele indeplinesc un rol important in descompunerea resturilor vegetale. Totusi se intalnesc si specii care locuiesc in pasuni, in habitate semi-aride sau chiar deserturi. Majoritatea sunt detritivore, cu exceptia chilopodelor, care sunt pradatori nocturni.

Miriapode se intalnesc frecvet in padurile umede. Ele indeplinesc un rol important in descompunerea resturilor vegetale. Totusi se intalnesc si specii care locuiesc in pasuni, in habitate semi-aride sau chiar deserturi. Majoritatea sunt detritivore, cu exceptia chilopodelor, care sunt pradatori nocturni. Miriapode se intalnesc frecvet in padurile umede. Ele indeplinesc un rol important in descompunerea resturilor vegetale. Totusi se intalnesc si specii care locuiesc in pasuni, in habitate semi-aride sau chiar deserturi. Majoritatea sunt detritivore, cu exceptia chilopodelor, care sunt pradatori nocturni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.