Miron Costin De neamul moldovenilor

Trimis la data: 2009-05-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 3474
Autor: Victoria Calan
Dimensiune: 19kb
Voturi: 148
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Miron Costin este o personalitate de tip enciclopedic, unul dintre primii reprezentanti ai umanismului romanesc, eminent om politic si de stat (mare vornic), scriitor in adevaratul inteles al cuvantului, prozator. A trait si a invatat pana la 20 de ani in Polonia. A avut o viata scurta, curmata tragic la 58 de ani, prin decapitare
Miron Costin si-a inceput activitatea de scriitor prin a scrie versuri, domeniu aproape inexistent pe atunci.Cele mai importante lucrari ale sale sunt: "Viata lumii" (poem filosofic), "Letopisetul Tarii Moldovei", "De neamul moldovenilor". "Viata lumii" este un poem filosofic de inspiratie religioasa, prezentand tema sortii alunecoase (fortuna labilis), comparand viata cu o "ata subtire".

Poemul a fost scris din ambitia de a demonstra ca limba romana era suficient de maturizata pentru a exprima concepte filosofice in versuri. Tema aleasa este desertaciunea vietii lumesti. Cum va face mai tarziu Eminescu in "Scrisoarea I", Miron Costin si-a imaginat surparea inevitabila a lumii intregi, fiind cuprins de un pesimism fara leac:
"Cerul, Soarele, Luna vor pieri.Nu-i nimic care sa stea in veaci
Toate treace lumea,/Toate-s nestatatoare, toate-s spuma".

Concluzia la care ajunge poetul este aceea ca omul trebuie sa aiba o anumita conduita. Avand in vedere ca existenta este scurta, omul trebuie sa se ilustreze prin fapte bune, pentru ca binele este telul suprem al vietii.Tema poemului este trecerea timpului si a soartei schimbatoare."Letopisetul Tarii Moldovei" al lui Miron Costin continua pe cel al lui Grigore Ureche, de la Aron Voda pana la Dabija Voda (1661).

Miron Costin pastreaza scopul educativ al cronicii. El scrie: "sa fie de invatatura ce este bine si ce este rau si de ce sa se fereasca". Ca si predecesorul sau are darul povestirii, personajele actionand asemeni ersonajelor de roman istoric.Continuator al cronicii luii Grigore Ureche, Miron Costin dovedeste prin cronica sa reale virtuti scriitoricesti. El este un memorialist atent asupra vietii si asupra psihologiei umane, cronica lui fiind invaluita intr-o tonalitate meditativa.

Despre Tomsa-Voda aflam ca omora la intamplare. Odata boierii l-ar fi rugat sa ierte un diac (functionar), care era foarte priceput in a scrie scrisori. Dar Domnul ar fi zis: "Ha, ha ,ha, mai carturar decat diavolul nu este!". Ca sa taie cat mai repede pe cei banuiti isi tocmise un gade, care-si permitea sa glumeasca cu Domnul care-l recompensa: "S-au ingrasat, Doamne, berbecii, buni sunt de-njunghiat". Stefan-Voda rade la aceste cuvinte si da bani tiganului. Boierii vor complota, dar vor fi descoperiti si dati pe seama tiganului. In fine, Tomsa va fi alungat si va fi instalat pe tron un copil: Alexandru Movila. In realitate domnea mama sa, Elisabeta, o femeie avida de putere.

Turcii, iritati de aceasta situatie, il trimit in tara pe Schindir-Pasa sa-l inscauneze pe Radu Mihnea. Acesta, fiind cavaler, da de stire Doamnei Elisabeta sa plece. Doamna nu asculta si turcul se va razbuna. Patania Doamnei este un mic subiect de drama tragi-comica.In alte pagini epice vii sunt descrise: uciderea lui Batiste Veveli, a doua domnie a lui Miron Barnovschi, doar de trei luni; intamplari despre logofatul Gheorghe Stefan, rival viclean al domnului Vasile Lupu, caderea acestuia, domnia lui Stefanita Lupu zis Papura-Voda, si sfarsitul lui; revolta pusa la cale de vornicul Vasile Lupu, viteazul domn, pentru inlaturarea de la domnie a lui Alexandru Ilies.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.