Miscarea legionara in Dobrogea in perioada regimului monarhiei autoritare

Trimis la data: 2013-05-21 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Lucian Niculae Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
La data de 10 februarie 1938, regele Carol al II-lea a dat o lovitura de stat in urma careia a pus capat sistemului democratiei parlamentare si a instaurat un regim monarhic autoritar. Guvernul Goga a fost destituit si inlocuit cu un guvern de "uniune nationala", prezidat de patriarhul Miron Cristea, ale carui parghii de decizie politica erau detinute de oamenii politici fideli optiunilor sale autoritariste.
Prin Decretul-lege nr. 856 din 11 februarie 1938 s-a introdus starea de asediu: puterile referitoare la ordinea si siguranta statului au fost trecute in competenta autoritatilor militare. Au fost numiti prefecti de judete din randul ofiterilor cu grade superioare [1], s-a introdus cenzura presei si a oricaror publicatii si s-a procedat la revocarea corpului electoral ce fusese convocat pentru alegerile parlamentare din martie 1938.

Autoritatile militare au luat masuri specifice in zonele lor de responsabilitate pentru punerea in aplicare a prevederilor decretului de introducere a starii de asediu. Prin Ordonanta nr. 12 din 24 februarie 1938 a Comandamentului Diviziei a IX-a din cadrul Corpului II Armata [2] autoritatile militare din judetele Constanta, Tulcea, Durostor si Caliacra au fost abilitate sa procedeze la perchezitionarea legionarilor banuiti ca poseda arme de foc si munitii nedeclarate si la retinerea acestora pentru cercetari.

S-a interzis portul uniformelor si a oricaror insemne legionare (insigne, embleme, steaguri etc.) si difuzarea prin presa de stiri fara autorizarea prealabila a birourilor de cenzura ce functionau pe langa prefecturile celor patru judete dobrogene. Orice adunari cu caracter politic urmau sa se desfasoare numai cu aprobarea Comandamentului Diviziei a IX-a. In contextul masurilor ferme luate la nivel national s-a trecut la inchiderea sediilor din Dobrogea ale Miscarii Legionare si la identificarea si punerea sub supraveghere a canalelor de comunicare ale organizatiilor din zona cu conducerea legionara din Capitala.

Ca o consecinta a masurilor antilegionare luate de autoritati, la 21 februarie 1938, Corneliu Zelea-Codreanu a procedat la autodizolvarea Partidului "Totul pentru Tara", organizatie politica a Miscarii Legionare. Prin aceasta masura Codreanu si-a modificat insa doar strategia politica: a renuntat la actiunile legionare "la vedere" in favoarea celor clandestine. La ordinul Ministerului de Interne organele locale de siguranta si jandarmerie au declansat actiuni de urmarire sistematica a legionarilor, care au vizat prevenirea intensificarii agitatiilor politice anticarliste si anticamarila ale organizatiilor legionare dobrogene si degenerarii lor in manifestari anarhice in noul context intern si extern (agresiunea hitlerista asupra Austriei, in martie 1938) .

In conditiile inaspririi masurilor represive luate de autoritati, liderii legionari locali au apreciat ca principalul obiectiv al reorganizarii "Miscarii" era cel de a asigura continuarea activitatii catorva centre de rezistenta, pe structura carora sa se intemeieze ulterior reluarea procesului de dezvoltare zonala. In acest sens, gardistii dobrogeni s-au preocupat de desfasurarea sedintelor de cuib numai in locuri ce ofereau participantilor deplina siguranta, limitarea deplasarilor in grupuri, evitarea discutiilor cu persoane straine de Miscarea Legionara, renuntarea la realizarea legaturilor operative prin documente scrise, ce puteau fi interceptate de autoritati.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.