Miscarea naturala a populatiei

Trimis la data: 2011-02-10 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 526
Autor: Bertean Dorin Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fertilitatea
Notiunea de "fertilitate" referitoare la natalitatea femeilor de varsta fertila (15-49 ani) comporta oarecare discutii. Fertilitatea este numita in limba engleza "fertility", iar in limba franceza, "fecondite" (fecunditate). Probabil ca denumirea franceza ar fi mai reala ea aratand procreatia propriu-zisa. Termenul de "fertilitate", opus "sterilitatii", are mai curand sensul aptitudinii sau capacitatii de procreatie. Exista femei si barbati cu o sterilitate congenitala. In anumite conditii patologice, dupa unele interventii chirurgicale impuse de anumite boli ginecologice, sau dupa un numar frecvent de avorturi, se poate instala sterilitatea numita secundara.

Nuptialitatea
Fenomenul de nuptialitate defineste masa casatoriilor sau a persoanelor ce se casatoresc in limitele unei perioade de timp determinate, de obicei anul calendaristic. Pentru analiza nuptialitatii varsta joaca un rol esential. Legislatia majoritatii tarilor stabileste varsta minima la care orice persoana poate incheia o casatorie fara alte implicatii procedurale, in afara de asentimentul cuplului.

Corelate cu observatiile statistice privind limita superioara de varsta dupa care numarul casatoriilor devine nesemnificativ, aceste prevederi legale permit delimitarea asa-numitului "contingent nuptiabil". In situatia specifica tarii noastre, contingentul nuptiabil cuprinde populatia feminina in limitele de varsta 16-39 ani si populatia de sex masculin, in limitele de varsta 18-44 ani.

Uniunea maritala influenteaza complex si in mai multe etape fertilitatea. Autorii americani Davis si Block, inca in 1956, impart factorii sau conditiile prin care casatoriile influenteaza fertilitatea in doua grupe:
-"variabile ale legaturii" (uniuni maritale) care cuprind varsta la casatorie, frecventa casatoriei, divorturile, recasatorirea divortatilor si recasatorirea vaduvelor;
-"variabile ale conceptiei" in care intra abstinenta sexuala, avortul, infanticidul, practica anticonceptionala, sterilizarea.

Totalitatea acestor variabile prezinta deosebiri de la o tara la alta, in functie de cultura si conditiile de existenta ale societatii.
Ne oprim, in acest sens, la doua dintre aspectele ce fac obiectul nuptialitatii populatiei pentru anul 1992 in Romania: casatoriile in functie de varsta sotilor si sezonalitatea fenomenului pe medii (urban-rural).

Proportia cazurilor in care diferentele de varsta intre cei doi soti depasesc nivelul A� 5 sunt relativ reduse. Se semnaleaza insa si unele anomalii cand diferentele de varsta intre cei doi soti sunt apreciabile, sexul feminin fiind mai tentat sa faca compromisuri in acest sens. Este sugestiv pentru afirmatia anterioara faptul ca, in timp ce numarul barbatilor din categoria de varsta sub 20 de ani care contracteaza o casatorie cu femei ce depasesc varsta de 30 de ani a fost de numai 24, numarul femeilor sub 20 de ani casatorite cu barbati peste 30 de ani a insumat 1682 persoane.

Fara a generaliza, se considera ca o diferenta mai mare de 10 ani intre varstele celor doi soti nu ofera sanse de supravietuire pe o perioada mai indelungata a cuplului. Existenta sau inexistenta unei anumite sezonalitati a fenomenului de nuptialitate o vom surprinde determinand in mod distinct indicii de sezonalitate pentru mediul urban si rural, folosind datele referitoare la repartitia casatoriilor pe lunile anului in perioada 1990-1992.

Divortialitatea
Fenomenul de divortialitate caracterizeaza masa divorturilor intr-o perioada de timp delimitata. In general, analiza divortialitatii incadreaza numarul divorturilor in limitele unui an calendaristic.
Intensitatea fenomenului se stabileste ca marime relativa, comparand numarul persoanelor care au divortat in anul calendaristic.

Utilizarea intregii populatii pentru exprimarea intensitatii divortialitatii nu se justifica suficient deoarece nu intreaga populatie poate participa, potential, la constituirea masei divorturilor. Ca urmare, se recomanda ca numarul divorturilor sa se coreleze cu efectivul populatiei casatorite, exprimand mai corect intensitatea fenomenului.

Divorturile pot influenta fertilitatea reducand numarul anilor de convietuire a cuplurilor. Pe de alta parte, tinand seama de faptul ca in multe cazuri existenta copiilor constituie un impediment in decizia sotilor de a se desparti, este de presupus ca acele casatorii care se desfac, intr-o oarecare masura si-au epuizat posibilitatile de avea copii.

Uneori lipsa copiilor si sterilitatea duc la divort. Unii cercetatori au gasit ca exista o proportionalitate inversa intre situatia social-economica si frecventa divortului subliniind ca paturile sociale mai putin avute divorteaza mai greu. Alti autori au intalnit o frecventa mai mare a divorturilor la aceste paturi sociale.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.