Misiologie si Ecumenism

Trimis la data: 2020-11-05
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 124
Nota: 9.48 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmov
Dimensiune: 170kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Introducere: Definitie, obiect, importanta, actualitatea, terminologia si bibliografia disciplinei.
Istoria si perspectiva misiunii ortodoxe. Etos misionar ortodox.
2. Fundamentarea biblica a misiunii si bazele ei teologice. Aspectele: trinitar, hristologic, pnevmatologic si eclesiologic.
a)Treime si misiune
b)Caracterul hristologic al misiunii
c) Aspectul pnevmatologic si eclesiologic
d) Analiza misionara: formulari eretice.
3. Exigentele misiunii: propovaduirea evangheliei si transmiterea dreptei credinte. Importanta parohiei in misiune.
4-5-6. Marturie crestina ecumenica si contra-marturie. Obstacole impotriva ecumenismului local si universal. Contra-marturia neoprotestantilor in Romania. Analiza misionara: formulari eretice cu privire la Maica Domnului, Sfinti, Ingeri, Sfanta Cruce, Sfintitele Moaste, Sfintele Icoane.
7. Miscari oculte pseudo-religioase: Francmasoneria, New Age.
8-10. Abateri de la dreapta credinta in spatiul romanesc. Inovatii.
11. Atitudinea Bisericii Ortodoxe fata de manifestarile oculte.
12. Educatia crestina in dinamica misiunii.
13. Formulari eretice cu privire la eclesiologie.
14. Mass-media si misiunea crestina.
Cursul nr.1. Introducere: Definitie, obiect, importanta, actualitatea, terminologia si bibliografia disciplinei. Istoria si perspectiva misiunii ortodoxe. Etos misionar ortodox.

Misiologia este disciplina teologica prin care sunt analizate mijloacele de realizare a adevaratei misiuni crestin-ortodoxe, care vizeaza promovarea valorilor Ortodoxiei in contextul ecumenismului contemporan si apararea dreptei credinte de ratacirile eterodoxe.
Vechea denumire a disciplinei - Indrumari misionare - arata, o data in plus, ca scopul acesteia a fost si este nu numai acela de a teoretiza notiuni abstracte, ci de a indica modurile in care acestea sunt puse in practica in viata crestina.
A fost preferata, totusi, denumirea de Misiologie pentru ca defineste mai bine, din punct de vedere structural, locul disciplinei: in sectia SISTEMATICA a Teologiei, alaturi de Dogmatica, Morala, Teologie Fundamentala, Spiritualitate, Apologetica si Istoria si Filosofia Religiilor - materii cu care se inrudeste prin continut si metode de cercetare. Aceasta nu inseamna ca, prin formulari sistematice, se neglijeaza aspectul practic al studiilor, intrucat finalitatea lor este aceea de a forma buni misionari - buni slujitori ai Bisericii in viata de zi cu zi.
Obiectul disciplinei corespunde celor doua aspecte ale misiunii Bisericii:
1. aspectul ofensiv, care presupune deschiderea Bisericii Ortodoxe catre lume si initierea unor actiuni specifice de propovaduire a adevarului revelat, vizand trei categorii de persoane: crestinii ortodocsi secularizati, ateii si adeptii altor culte si religii;
2. aspectul defensiv, care consta in cercetarea gruparilor crestine, pseudo-crestine si necrestine care activeaza pe teritoriul tarii noastre si incearca, prin forme de prozelitism vizibil sau mascat, sa-i atraga la ratacirile lor pe ortodocsii romani, discreditand adesea Biserica noastra si invataturile ei. Pe de alta parte, obiectul acestui curs il constituie studierea temeinica a celor mai intalnite abateri de la dreapta-credinta, numite indeobste "obiectii sectare" (invataturi sau practici eretice), dezbatute frecvent in cadrul interactiunilor dintre ortodocsi si eterodocsi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.