Misiunea cinului monahal in Romania

Trimis la data: 2015-09-17
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: angelanicoara
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Monahismul, in acceptia Sfintei Scripturi, semnifica cea mai radicala despartire de lume sub raportul pacatului, dar, in acelasi timp, el este cel mai intim apropiat de lume in sensul iubirii divine."1
"Nu iubiti lumea...pentru ca tot ce este in lume , adica: pofta firii pamantesti, pofta ochilor si trufia vietii, nu sunt de la Tatal, ci din lume. Si lumea trece si pofta ei trece; dar cine face voia lui Dumnezeu ramane in veac."(I In. 2,16-17)
Iar voia lui Dumnezeu consta in iubirea fata de toti oamenii si de intreaga creatie a lui Dumnezeu. Cel nepatimitor vede omul si lumea, nu in starea cazuta, supusa legilor compunerii si descompunerii (care guverneaza materia), ci in potentialitatea starii transfigurate. Adevarata lume este aceea care se deschide ochilor duhovnicesti ai credintei, prin lucrarea harului; doar atunci, omul se poate ridica la o inaltime duhovniceasca de unde incepe sa gandeasca lumea asa cum Dumnezeu o gandeste.

Din aceasta perspectiva sublima, lumea ii apare ca in ziua intai si ca in ziua din urma - in perespectiva destinului ei eshatologic - invesmantata in lumina neanserata a Sfintei Treimi.
"Monahismul inseamna theosis, sfintirea trupului si a sufletului, comuniunea cu Dumnezeu. Adevaratul monah trebuie sa se ridice la acea spiritualitate de unde sa poata vedea si deosebi in el pacatul care-i vatama trupul, templu al Duhului Sfant, si raul din lume care-l atrage, iar pe de alta parte sa vada si sa iubeasca propria lui fire, ca fiind creata "foarte buna" si lumea, ca faptura a lui Dumnezeu.

Statornicia unei comunitati de iubire, care sa topeasca in Dumnezeu lumea cu toate ale ei, constituie dorul si tinta monahismului in aceasta lume. Monahismul nu este inchidere in sine a iubirii crestine, in sens egoist, ci deschidere si revarsare a iubirii pure peste intreaga creatie."2Invingandu-se pe sine, omul isi poate deschide inima lui catre intrega omenire, spre a o iubi si ajuta pe calea mantuirii, consolandu-i durerile.

Iubirea lui Dumnezeu il conduce la iubirea de oameni pana la jertfa de sine, iar smerenia il face sa priveasca propriile realizari ca fiind savarsite prin harul lui Dumnezeu, fara sa isi atribuie lui insusi vreun merit.
"Dupa traditia duhovniceasca ortodoxa, intaietatea trebuie sa o aiba sfintirea inimii, care aduce pace si bucurie, iar faptele nu sunt altceva decat insasi sfintenia exteriorizata de forta navalnica a credintei si a iubirii."3
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.