Misiunile diplomatice - categorii, structura, organizare, infiintare

Trimis la data: 2014-09-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ioanagirl10 Dimensiune: 44kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
La inceputurile sale, diplomatia a avut un caracter ad-hoc ( temporar ) si itinerant. Aceste caractere ale diplomatiei s-au mentinut, in Europa pana in secolul al XV-lea, cand apar primele misiuni diplomatice permanente ale statelor. Ele au fost stabilite la Venetia la Constantinopol si la Roma. Pacea din Westfalia, din 1648, a determinat generalizarea misiunilor diplomatice permanente intre statele din Europa.
Ludovic al XIV-lea a folosit, prima data reprezentante permanente ca forma de a purta si intretine dialogul politic permanent.

Relatiile diplomatice sunt o parte a relatiilor internationale. In cadrul relatiilor internationale se stabilesc raporturi dintre cele mai variate intre entitatile comunitatii. Astfel, statele pot incheia aliante politice, organizatii economice sau militare, pot stabili relatii consulare, pot incheia tratate, fiecare constituind un mod de existenta a relatiilor internationale. Alte subiecte de drept international, cum sunt organizatiile, intretin si ele relatii fie intre ele, fie cu diferite state pentru diverse scopuri.

Spre deosebire de aceste relatii internationale stabilite intre subiectele dreptului international, relatiile internationale diplomatice au o caracteristica aparte, determinata de forma de exercitare a acestora si de scopul lor. Relatiile diplomatice se stabilesc in scopul asigurarii conditiilor de intretinere a dialogului politic intre subiectele dreptului international prin misiunile diplomatice permanente.

Cadrul legal, ce da imputernicire misiunilor diplomatice in stabilirea relatiilor diplomatice permanente, il da Conventia de la Viena din anul 1961 care prevede in articolul 2 - stabilirea de relatii diplomatice intre state si trimiterea de misiuni diplomatice permanente care se face cu consimtamantul mutual al statelor.
Parerea dominanta este ca stabilirea relatiilor diplomatice este o procedura distincta fata de trimiterea de misiuni diplomatice. Fiecare institutie fiind supusa unei reguli specifice, desi la baza lor sta consimtamantul reciproc al statelor.

Regulile privitoare la stabilirea relatiilor diplomatice nu sunt detaliate in Conventia de la Viena. Totusi practica statelor, normele juridice, care guverneaza relatiile dintre state, sunt bine conturate pentru diferentierea procedura stabilirii relatiilor diplomatice de cea a trimiteri unei misiuni diplomatice.
Conform articolului 74 din Conventia de la Viena cu privire la dreptul tratatelor din 1979 "Ruperea relatiilor diplomatice intre doua sau mai multe state nu impiedica incheierea tratatelor intre ele".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.