Mitocondria

Trimis la data: 2014-05-13 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: clauale Dimensiune: 4117kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Mitocondriile sunt organite celulare intalnite in toate tipurile de celule eucariote (organite comune) cu exceptia hematiei adulte . Ele mai sunt denumite si "uzinele energetice ale celulei", deoarece contin enzime oxido-reducatoare necesare respiratiei. Respiratia produce energia necesara organismelor, iar aceasta energie este inmagazinata in moleculele de ATP.
Mitocondriile au material genetic propriu - ADN-ul mitocondrial - care contine informatia genetica necesara pentru sinteza enzimelor respiratorii. Este un organit similar cloroplastului.
Totalitatea mitocondriilor dintr-o celula formeaza condriozomul.

Membrana externa este neteda si delimiteaza organitul la periferie, este lipoproteica, asemanatoare cu celelalte citomembrane, prezentand o grosime de aproximativ 60-70A. Ea este permeabila pentru unii ioni (Ca 2+) si electroliti. In membrana externa se gasesc proteine in proportie de 60% ce reprezinta aproximativ 4% din totalul proteinelor mitocondriei, iar lipidele se gasesc in proportie de 40%, cu un procent ridicat de colesterol ce face ca membrana externa sa fie permeabila, prin ea realizandu-se schimburile intre citosol si organit.

Pe membrana externa isi desfasoara activitatea coA ligaza precum si alte enzime;Membrana interna , de o grosime de aproximativ 6nm este de natura lipoproteica. Proteinele sunt in proportie de 80%, reprezentand aproximativ 1/5 din totalul proteinelor mitocondriale; lipidele se alfa numai in proportie de 20%, avand colesterol in procent scazut, ceea ce face ca permeabilitatea membranei interne sa fie mai redusa, constituind un fel de bariera intre matricea mitocondriala si restul organitului.Prin membrana interna trec spre spatiul intern ionii de Ca 2+ si Mg 2+ necesari desfasurarii activitatii enzimelor cuprinse in matricea mitocondriala.

De asemenea , trec moleculele de ADP si ATP necesare desfasurarii procesului de fosforilare oxidativa, acizii grasi si unii aminoacizi. Acesti produsi sunt transportati prin membrana interna cu ajutorul unor proteine aflate in membrana care servesc drept TRANSPORTORI (sau carausi sau translocatori). Din aceasta grupa fac parte TRANSLOCAZELE si PERMEAZELE.Cristele mitocondriale difera ca numar si pozitie de la o celula la alta, in raport cu diferitele conditii fiziologiece sau patologice. Astfel, la o dieta alimentara carentiala, cristele mitocondriale se sterg, dispar; reluandu-se dieta normal ele se refac daca starea precara nu a depasit limita metabolica fiziologica.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.