Mitocondriile - uzinele energetice nucleare

Trimis la data: 2002-12-04 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 4076
Autor: Valeriu-timea Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Mitocondriile - uzinele energetice nucleare
Mitocondriile sunt organite complexe, prezente în celulele tuturor organismelor aerobe (oxibionte). Conţin numeroase enzime capabile de a degrada unele substanţe organice până la dioxid de carbon şi apă şi de a pune în libertate o mare cantitate de energie. De aici şi numele lor, sugestiv, de uzinele energetice ale celulei. Mitocondriile au aspectul unor vezicule elongate, cu un contur neregulat, care se pot fragmenta sau , dimpotrivă, pot fuziona. Diametrul redus face dificilă observarea lor “in vivo” la microscop.
Mitocondriile - uzinele energetice nucleare

Mitocondriile sunt organite complexe, prezente în celulele tuturor organismelor aerobe (oxibionte). Contin numeroase enzime capabile de a degrada unele substante organice pâna la dioxid de carbon si apa si de a pune în libertate o mare cantitate de energie. De aici si numele
lor, sugestiv, de uzinele energetice ale celulei. Mitocondriile au aspectul unor vezicule elongate, cu un contur neregulat, care se pot fragmenta sau , dimpotriva, pot fuziona. Diametrul redus face dificila observarea lor "in vivo" la microscop. Dupa o colorare adecvata (ex. cu solutia Lugol sau verde de Janus) ele devin vizibile sub forma unor granule sau bastonase. Într-o celula sunt numeroase mitocondrii;ansamblul lor formeaza condriomul celular.

Mitocondriile - uzinele energetice nucleare Cercetarile electromicroscopice au relevat existenta unui plan unic de organizare al mitocondriilor. O mitocondrie prezinta 2 componente structural - functionale: învelisul si matrix mitocondrial sau condrioplasma. Învelisul mitocondrial - separa condrioplasma de hialoplasma (citosol); este format din doua membrane distincte. Membrana externa este neteda, prezinta numerosi pori si este mult mai permeabil decât cea interna. Membrana interna se pliaza si formeaza numeroase cute numite criste. Prin formarea acestor, suprafata membranei se mareste de pâna la 10 ori. Spre deosebire de cea externa, membrana interna este înalt impermeabila si este energizanta, adica are rol în conversatia si stocarea energiei sub forma de ATP. Acest potential se
datoreaza faptului ca ea contine masinaria biochimica care functioneaza în respiratia aeroba, catenele respiratori.

Mitocondriile - uzinele energetice nucleare Matrixul mitocondrial - reprezinta o mixtura de solutii de substante organice si minerale. Dominante sunt enzimele care catalizeaza degradarea acidului piruvic în cadrul unei serii ciclice de reactii cunoscuta sub numele de ciclul Krebs.

În matrix este înglobat un întreg aparat genetic de tip procariot, reprezentat de molecule de ADN si ARN, ribozomi, enzime si alti
factori implicati în replicare, transcriere si translatie, ceea ce constituie un puternic argument în sprijinul ipotezei endosimbiotice, care postuleaza originea bacteriana a mitocondriilor. Gratie acestui aparat genetic, propriu, mitocondriile sunt definite ca organite semiautonome, capabile de a sintetiza multe din moleculele structural - functionale proprii.

Mitocondriile se perpetueaza prin diviziune (condriotomie), fragmentare sau înmugurire. Se transmit de la o generatie celulara la alta; manifesta continuitate genetica si nu se formeaza niciodata "de novo".

Mitocondriile - uzinele energetice nucleare
Mitocondriile joaca un rol important în respiratia celulara

Mitocondriile au o compozitie chimica strict specializata, capabila de a cataliza reactiile etapei (fazei) oxigenice a procesului de respiratie. Prin urmare, functia esentiala a mitocondriei este cea legata de respiratia celulara Respiratia celulara este un proces biologic complex în cadrul caruia sunt degradate substante organice pâna la substante minerale, printr-o serie de reactii oxidative, cu eliberarea energiei în interiorul celulei.

Energia chimica inclusa în moleculele organice nu poate fi utilizata direct pentru diversele activitati celulare, nici chiar celulele care o produc, ca urmare, este necesar ca aceasta chimica sa fie convertita într-o forma mai accesibila de "cheltuit". Aceasta transformare are loc în timpul respiratiei, când energia rezultata din degradarea substantelor organice este utilizata pentru sinteza unei molecule speciale (o nucleosida) denumita adenozin trifosfat(ATP), din adenozin difosfat(ADP) si fosfat anorganic(P), conform reactiei:

ADP + P + E (energie conservanta) --> ATP

ATP a fost numit moneda energetica a celulei. Odata sintetizat, el este transferat de la locul de sinteza în alte compartimente ale celulei unde energia este utilizata în diverse procese celulare: absortia substantelor nutritive împotriva unui gradient de concentratie, sinteza de noi substante (proteine, glucide, acizi nucleici etc.), edificarea unor structuri celulare (ex. microtubuli, citoschelet, fus de diviziune), transportul intracelular, miscarea organitelor locomotori (flageli, cili, pseudopode) s.a.

Energia ATP este eliberata prin degradarea (hidroliza) acestuia la ADP + P, printr-o reactie inversa celei anterioare:

ATP --> ADP + P + E(energie metabolica)

În timpul unei reactii de oxidare, un atom sau o molecula pierde electroni. Întrucât în natura nu exista electroni în stare libera, înseamna ca ei vor fi luati de la un atom al altei molecule. Achizitia unui electron constituie o reactie de reducere. Reducerea este o reactie care absoarbe energie. Dimpotriva, oxidarea este o reactie care degaja energie.

În celulele vii orice reactie de oxidare formeaza "o pereche" de reactii interdependente, cunoscuta sub numele de reactie de oxido-reducere. Cele doua reactii cuplate pot fi reprezentate astfel:
X --> X + 1 electron; Y + 1 electron --> Y

oxidare reducere
(X =molecula oxidata; Y = molecula redusa)

Molecula care pierde electroni este donatoare de electroni si se
oxideaza;

Molecula care primeste electroni este acceptoare de electroni si se
reduce.

Moleculele organice cu un numar mare de atomi de hidrogen (superior celui al atomilor de oxigen) sunt surse eficiente de energie, deoarece tind sa piarda electroni si ioni de hidrogen. O astfel de molecula este si cea de glucoza (C6H12O6) în care numarul atomilor de hidrogen este dublu fata de cel al atomilor de oxigen. Degradarea glucozei în respiratie poate fi sintetizata prin urmatoarea reactie oxidativa:
C6H12O6 + 6H2O --> 6CO2 + 6H2O + 36 mol ATP (=686 Kcal)

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.