Mitologicale - Mihai Eminescu

Trimis la data: 2013-02-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 7.69 / 10
Downloads: 0
Autor: Mocanu Gabriela
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Maiorescu a remarcat de la bun inceput conceptia inalta a poetului Eminescu, provenita din "iubirea si intelegerea artei antice", care il distingea de "cei cu gindurile groase, cu forma inculta, cu stilul greoi" si il situa "pe calea nemuririi", in lumea fericita a artei autentice.
Eminescu s-a desfasurat cu cele mai inalte registre ale cunoasterii, compensand gravele imperfectiuni ale realului prin care se simtea inchis de necesitate.
Si in cautarile lui infrigurate, patimase, a pendulat el, liricul admirabil, "intre filosofii", s-a cufundat in mituri, a incercat sa patrunda in stiinta, cercetand necontenit caile ce duc spre frumuseti si adevaruri supreme. El demonstreaza ca "antichitatea nu e un trecut perimat, ci un prezent etern" sub auspiciile caruia cultura romana isi poate regenera forta istorica pentru a transforma haosul politic in cosmos, ca in mitul Romei eterne, si isi legitimeaza aspiratia europenista.

Asupra categoriilor de timp si de spatiu ne introduce in alta ipostaza a aspiratiei eminesciene, spre transgresarea limitelor comune ale cunoasterii. Rebel, cautator de cunoastere absoluta, incearca sa sparga ultima granita a interdictiei, arogandu-si rolul arhetipului demonic...
Eminescu a indraznit in paginile sale, fie antume, fie postume, ipoteze despre antropogonii si cosmogonii, amestecand elemente de religii si mitologii dacice, grecesti, indice, germanice, ca de pilda in Mitologicale.

Maiorescu in "Eminescu si poeziile lui", atrage atentia asupra faptului ca Eminescu "isi inzestra fara preget memoria cu operele insemnate din literatura antica si moderna". Nefiind filosof, ci doar un poet cu inclinatii filosofice, Eminescu a imaginat reprezentari bazate nu atat pe o stiinta moderna a naturii, cit pe faza poetica a gandirii filosofice, din timpul cand ea se desprindea din
invelisul miturilor. Proiectindu-si romantismul pe un fond folcloric stravechi, Eminescu urmeaza programul lui Schlegel in directia reinnoirii miturilor antice in spiritul nou al filosofiei.

Substantializata poetic prin itologie, imaginea creste din trunchiul indureratei metafizici.Eminescu creeaza in spirit mitologic, cu arcuiri simbolice ideea stiintifica a circuitului apei in natura, spre exemplu, va fi tratata in Mitologicale in cadrul mitic o gindire naiva, cu vechi radacini folclorice, potrivit careia astrele intercepteaza nasterea omului, isi gaseste la Eminescu aceeasi tratare mitica.
Poemul "Mitologicale", a fost scris in 1873 si publicat in "Convorbiri literare".

Poemul este o parodie autohton-romaneasca, de gust indoielnic, a scenelor mitice olimpiene, avand drept protagonisti, solitari si bufoni, perechea mitica uragan-soare. Insusi titlul, prin sufixarea cuvantului "mitologic", avertizand asupra unei functii de implinit in plan sacral cu sufixul "-ale" trimite la semnificatia derizoriului, ilariantului.Eminescu are o astfel de atitudine fata de sacru pentru ca mitul a fost uitat si s-a degradat, formal, pana la forma-functie de divertisment (dar orice mit poate reinvia oricand, autoenergetizandu-se - pentru ca el pre-exista, din vecie spre vecie, in gradina arheilor, pentru ca mitul trebuie protejat, cu orice pret de catre initiati, in fata valului agresiv-profan, facand referire la valentele mastilor, a caror semnificatie esoterica s-a pierdut.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.