Mitologie

Trimis la data: 2006-01-22
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.88 / 10
Downloads: 1488
Autor: Patricia
Dimensiune: 7kb
Voturi: 203
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Mitologie"
Psyche,divinitate a sufletului in mitologia greaca,a atras prin frumusetea ei deosebita mania zeitei Venus.Oracolul, gresit interpretat, i-a prezis un sot monstruos.Acesta a fost insa zeul iubirii,Amor(grecii il numeau Eros),care a indragit-o pe Psyche si i-a oferit o viata minunata intr-un palat divin,ramanand insa mereu nevazut.
"Mitologie"
"Mitologie"

Surorile au sfatuit-o sa-si ucida sotul,convingand-o ca este un monstru,dar ea privindu-l pentru prima data la lumina unui opait a vazutca sotul ei este un zeu.Acesta a parasit-o si Psyche l-a cautat indelung,ingurand multe suferinte,pana cand Iuppitera ingaduit nunta lor si a primit-o printre nemuritori.Basmul popular romanesc ‘Porcul cel fermecat’ are multe semilitudini cu aceasta poveste.

"Mitologie"
Phoebus Apollo,zeu din mitologia greaca,preluat de romani,fiu al lui Zeus(la romani Iuppiter).Intruchipa lumina solara,artele,medicina.I se atribuia uciderea sarpelui Python,la Delphy,si infiintarea in acel loc a unui oracol.Ca zeu al artelor era reprezentat cu cithara,o lira cu patru coarde,si inconjurat de muze pe muntele Parnas.

"Mitologie"
Imparatul Augustus l-a considerat protectorul sau si a instituit la Roma Jocurile Apollinare(Ludi Apollinares).Ii era consacrat laurul cu frunzele caruia,in mod simbolic,erau incununati poetii.

"Mitologie"
Oracol,loc sacru unde zeii faceau profetii prin preotese sau preoti si unde in Antichitate,s-au construit altare si temple.Oracolele erau consultate in interesul cetatii,in chestiuni militare, politice, religioase sau personale.

Lui Apollo i se atribuiau mai multe oracole,cel mai vestit in lumea greaca fiind cel de la Delphi.Preoteasa,numita Pithaya,marmura cuvinte inspirate de zeu,care apoi erau interpretate de preoti.

Iuppiter,zeul suprem al romanilor,asimilat cu Zeus din mitologia greaca.Parinte al zeilor,stapan al lumii vizibile,personifica cerul si fenomenele atmosferice.A devenit patronul victoriilor militare, protectorul statuluiroman,de aceea i s-a consacrat un templu pe Capitoliu(Iuppiter Capitolinus).

Marte,una dintre cele mai vechi divinitati din Italia centrala si meridionala ;a fost adorat initial ca zeu al vegetatiei.In calendarul roman i se atribuia prima luna a primaverii,martie,cand se manifesta forta regeneratoare a naturii.Pe masura ce neamul de pastori a devenit o natiune militara,Marte rustic a devenit zeu al razboiului,fiind asimilat cu Ares din mitologia greaca.

Quirinus,zeu de origine sabina,asimilat cu Romulus,dupa divinizarea acestuia.Era considerat protector al pacii,al Romei si al locuitorilor sai.

Vestala,preoteasa a zeitei Vesta,divinitate romana a vetrei.Cele sase preotese ale Vestei,alese de marele preot ,copile fiind si,de obicei,din familii nobile,ramaneau in slujba zeitei 30 de ani,timp in care nu aveau voie sa se casatoreasca.Principala lor functie era intretinerea focului sacru al cetatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.