Mitropolia Ungrovlahiei in secolele XIV - XX

Trimis la data: 2015-05-19
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 55
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Amalia_S
Dimensiune: 108kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Problema intemeierii mitropoliilor romanesti, a Ungrovlahiei, a Moldovei si Transilvaniei, a preocupat istoricii ecleziastici, inca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si pana astazi. Daca prin modul actual de abordare a problemei, prin folosirea documentelor, mai vechi sau mai noi, inceputurile mitropoliilor Ungrovlahiei si Moldovei sunt, in general rezolvate, nu acelasi lucru putem spune despre inceputurile mitropoliei Transilvaniei. Contextul istoric si politic nu a fost acelasi pentru toate cele trei provincii romanesti.
La o analiza atenta, a situatiei interne si internationale, ce a ajutat sau impiedecat intemeierea uneia sau alteia dintre mitropolii, vom constata ca au fost puncte comune dar si deosebiri. De altfel acest lucru a fost evidentiat de cei ce s-au ocupat, in mod special, de problema noastra. Cel dintai, dintre istoricii nostri, care s-a ocupat in mod expres de inceputurile si organizarea mitropoliilor Ungrovlahiei si Moldovei a fost prof.

Nicolae Dobrescu , primul titular de la catedra de Istoria Bisericii Romane, de la Facultatea de Teologie din Bucuresti. O abordare generala si bine documentata, asupra mitropoliei Ungrovlahiei, a facut-o regretatul prof. Niculae Serbanescu , care a si indreptat, dupa documente mai noi, unele date legate, in special, de ierarhii secolelor XV - XVI, completandu-l pe Dobrescu. Monografii sau medalioane despre unii sau altii dintre titularii mitropoliei muntene s-au scris foarte multe, in decursul istoriei, sinteza a facut-o insa pr. prof.

Mircea Pacurariu . In ceea ce priveste Mitropolia Moldovei, lucrurile au evoluat, de la Nicolae Dobrescu si pana astazi, datorita pretioaselor informatii date de J. Darrouzes si arhim. Ciprian Zaharia . In ceea ce priveste inceputurile mitropoliei ardelene, multumita cercetarilor pr. prof. Mircea Pacurariu , lucrurile sunt pe deplin lamurite.Inainte de abordarea propriu-zisa a temei, se impune o precizare, si anume:

momentul recunoasterii mitropoliilor Ungrovlahiei si Moldovei nu sunt identice cu inceputurile, care trebuie cautate mult mai devreme, caci nu puteau exista tari ortodoxe fara ierarhi. Cnezatele si voievodatele, ce au premers intemeierea statelor feudale romanesti, au avut pe langa cneji sau voievozi si ierarhi, in schema lor de functii. Este suficient sa amintim, in acest sens, Scrisoarea papei Grigorie al IX-lea, din 14 noiembrie 1234, adresata principelui de coroana Bela.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.