Mitul democratiei Lucian Boia - recenzie

Trimis la data: 2013-01-31
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 2
Autor: stoe
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cartea "Mitul democratiei" scrisa de Lucian Boia, a aparut pentru prima data in limba franceza, Editions Les Belles Lettres in 2002, fiind ulteriro tradusa in limba romana de catre autor si tiparita de editura Humanitas in acelasi an.Cartea este structurata in patru capitole, ce v-or fi prezentate in lucrarea de fata, si cuprinde de asemenea o prefata pentru editia romaneasca, introducerea si un capitol de concluzii.
In prefata lucrarii, scriitorul face o pleduarie in ceea ce priveste democratia vest-europeana, considerand-o "singura solutie rationala".
De asemenea acesta mia face o referire la trilogia consacrata miturilor politice moderne, din care fac parte: Mitul democratiei, mitologie nationala si Mitologia stiintifica a coAZmunismului.Autorul considera ca desi in ultima perioada, puterea credintei a scazut, omul ramane in continuare o fiinta, care pe langa nevoile esentiale, necesare existentei, are nevoie de mituri si simboluri in viata sa.Religia baza pe existenta lui Dumnezeu, s-a transformat in "religia umanitatii", compusa din progres, democratie si natiune, acestea fiind considerate cele mai mari trei mituri moderne.

In continuare, Lucian Boie incearca sa faca o oarecare prezentare a conceptului de mit, ca definiinf", intr-o maniera concentrata si simbolica, o credinta si un obiectiv de atins."Practic, folosind obiectivele omane, constructia viitorului, cladirea sperantelor, valorile si idealurile v-or constitui noua "religie umana", acest lucru fiind oarecum proclamat si de idea de Democratie. Primul capitol al acestei lucrari este intitult "Marile Principii".Primul subcapitol , "Procesul absolutismului", prezinta contrastul din Franta dintre Vechiul Regim si societatea aparuta dupa Revolutie.

Acesta prezinta in comparatie termenul de absolutism si cel de democratie, evidentiind modalitatea de impartire a puterii, in cazul absolutismului fiind vorba de puterea unei singure persoane, ia in cazul democratiei, fiind vorba de puterea in mainile tuturor oamenilor, sau mai bine spus a poporului.Practic , posibilitatea populatie de a conduce tara a mai fost vehivulat, dar numai la aparitia cuvantului democratie, s-a putut exprima defapt, concret intelesul acestuia.
Lucian Boia, considera ca, termenii de "absolutism" si "democratie", sunt defapt niste cuvinte cu ajutorul carora se exprima o situatie, dar idea in sine de absolutism si democratie nu exista defapt, fiind defapt doar niste "figuri ale imaginarului".

O prima comparatie a imaginarului cu realitatea, este prezenta in comparatia sensurilor date de diversi istorici, regilor suverani, care de cele mai multe ori sunt prezentati sau au fost prezentati ca "ministrii lui Dumnezeu pe pamant",iar defapt sacralitatea acestora nu este altceva decat, o incursiune a simbolismului in realitate.Revenind la exemplul Frantei, autorul prezinta o abordare cat se poate de aproape de adevar, a imaginii unui rege, care, de aceasta data nu mai este prezentat ca o fiinta atotputernica, ci mai degraba ca un om , care, la fel ca toti semenii lui, are momente de ratacire, si sentimente contradictorii in luarea si aplicarea deciziilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.