Mitul in literatura

Trimis la data: 2010-05-13
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 55
Nota: 7.42 / 10
Downloads: 265
Autor: Bianca Tudorescu
Dimensiune: 91kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In general este foarte greu sa verificam influenta artelor asupra vietii cotidiene a unei epoci. Se spune ca "muzica imblanzeste moravurile"? Nu stiu daca este asa si nimeni n-ar putea s-o dovedeasca. Si care poate fi oare efectul picturii? Arhitectura ne ofera cel putin locuinte, dar nu in aceasta consta functia ei artistica. La fel si cu diferitele teorii filosofice. Cu totul alta este situatia in cazul unei anumite literaturi, despre care se poate dovedi, cu argumente istorice, ca a imprumutat de la pasiune limba ei proprie.
Daca literatura se poate lauda ca a influentat obiceiurile euroAZpenilor, ea datoreaza fara indoiala aceasta mitului nostru. Mai precis retoricii acestui mit, mostenire a iubirii provensale. Nu este nevoie sa ne imaginam ca avem de-a face in acest caz cu vreo putere magica a sunetelor si a cuvintelor asupra faptelor noastre.

Adoptarea unui anumit limbaj conventional atrage dupa sine, in mod firesc, dezvoltarea sentimentelor latente care se intampla sa fie cele mai potrivite pentru a se exprima astfel, in acest sens ne putem intreba, la fel ca La Rochefoucauld: cati oameni ar mai fi indragostiti, daca nu ar fi auzit niciodata de iubire?
'~ Pasiunea si expresia ei sunt absolut inseparabile. Pasiunea isi trage radacinile din acelasi avant al spiritului care, printre altele, da nastere limbajului. De indata ce depaseste instinctul,
Filosof german (1575-l624), precursor al gandirii romantice (n. tr.).

Denis de Rougemont
de indata ce devine cu adevarat pasiune, ea tinde in aceeasi clipa sa-si spuna povestea, fie pentru a se justifica, fie pentru a se lauda, fie pur si simplu pentru a se intretine. (Este semAZnificativa existenta a doua sensuri ale cuvantului.2) in acest domeniu este usor sa verificam. Sentimentele traite de elita, apoi, prin imitatie, de mase, sunt creatii literare in sensul ca o anumita retorica este conditia suficienta pentru a le determina sa se marturiseasca, deci sa devina constiente, in lipsa acestei retorici, aceste sentimente ar exista, desigur, dar numai in mod accidental, nerecunoscut, cu titlu de curiozitati nemarturisite, de contrabanda.

Am vazut insa, in repetate randuri, ca inventarea unei retorici trezea curand la viata anumite puteri latente ale spiritului. Aparitia lui Werther, de exemplu, a provocat un val de sinucideri. Rousseau a determinat toata curtea Frantei sa bea lapte, iar jRene3 a dus la disperare mai multe generatii. Fiindca pentru a admira natura simpla, pentru a accepta anumite tristeti si chiar pentru a te sinucide trebuie sa fii capabil sa "explici", tie sau altora, ceea ce simti. Cu cat cineva este mai sentimental, cu atat este mai probabil ca va fi vorbaret si bun de gura.

La fel, cu.cat cineva este mai pasionat, cu atat este mai probabil sa reinventeze figurile retorice; sa le redescopere necesitatea; sa se transforme spontan dupa chipul si asemanarea "sublimului" pe care aceste figuri l-au facut de neuitat.De aceea nu ne va fi prea greu sa urmarim evolutia mitului curtenesc in cadrul moralei popoarelor din Occident: se poate accepta faptul ca aceasta evolutie este paralela cu metaforele ei literare. (Bineinteles, tinand seama de anumite intarzieri si simplificari.)

Schitand curba misticii clasice, am putut descrie inaintarea mitului spre inalt. Aceasta era calea ascendenta, care ne-a condus la o disolutie eliberatoare de sub puterea "vrajii". Dimpotriva, literatura este calea care coboara spre moravuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.