Mitul lui Narcis si aplicabilitatea sa interdisciplinara

Trimis la data: 2015-12-16
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Tri�oeistaru Narcis
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Binecunoscutul mit grecesc, conform caruia, Narcis, un tanar frumos, fiul nimfei Liriope si al raului Cephios, desi era inconjurat de dragoste si admiratie, ramane inert la propunerile amoroase, fiind astfel pedepsit de Nemesis prin a-l face pe acesta sa se indragosteasca de propria imagine reflectata intr-un izvor si mai apoi sa moara de durere, fiindca nu ajunge la tanarul din apa, depaseste atat sfera mitologiei grecesti, cat si schimbarile ideologice ale diverselor epoci, devenind un concept cu aplicabilitate pluridisciplinara. Astfel, concepte derivate din "Mitul lui Narcis" si strans legate de acesta vor deveni fundamente in stiinte precum: sociologia, psihanaliza sau literatura.
Psihanaliza isi insuseste termenul de "narcisism" prin insusi creatorul ei, Sigmund Freud. Acesta nu doar da o noua viziune mitului grecesc, explicandu-l, ci totodata, el pune bazele unei ramuri psihanalitice, ce va influenta intreaga cultura: "... A fost o simpla asociere libera, care m-a condus spre alegerea acestei reflectii. Pentru ca, dincolo de mit, de acel tanar angelic indragostit de propria-i imagine oglindita in ape, se afla o cautare a unui eu pierdut, ce transpare in realitate psihica, sub forma unei indragostiri la nebunie de sine insusi." (Sigmund Freud)

In psihanaliza freudiana, narcisismul este derivat din teoria libidoului si explicat in functie de alegerea obiectului. Initial, acesta considera ca narcisicul se ia pe sine insusi drept obiect sexual, existand astfel o identificare narcisica intre subiect si obiect. Insa nu acest fapt constituie temeiul viziunii freudiene in ceea ce priveste "narcisismul", acesta desemnandu-i doua categorii: cel primar, respectiv acea stare a copilului, care corespunde cu credinta in atotputernicia gandurilor sale si cel secundar, care implica o intoarcere asupra Eului a libidoului, retras din investirile sale obiectale, si presupune atat stari de regresie, cat si o structura psihica permanenta mai mult sau mai putin patologica a subiectului.

Faza narcisismului primar este mai raspandita azi in gandirea psihanalitica (Balint, Melanie Klein, Winnicott), ea fiind considerata o stare nediferentiata si fara clivaj intre subiect si lumea exterioara, o stare in care apar simultan o schita primara Eului si o investitie a sa de catre libido.Freud nu este insa singurul psihanalist care a aboradat "narcisismul". Karen Horney, ca replica la ideile freudiene, defineste narcisismul drept "supraevaluarea Eului propriu, exprimata prin indragostirea la nebunie de sine insusi.

Aparitia tendintelor narcisice s-ar datora instrainarii de ceilalti, retragerii in sine, din cauza incapacitatii de a indura nedreptatile. Copilul atinge o stare de angoasa, de instrainare, prin care legaturile sale afective pozitive cu ceilalti se erodeaza, si astfel isi pierde capacitatea de a iubi supraevaluandu-si compensatoriu Eul propriu, de fapt anumite calitati sau valori imaginare. Copilul ajunge sa iubeasca o imagine distorsionata a Eului sau si va fi intr-o perpetua cautare. Se lasa cuprins de un univers fantasmatic, in care el este mereu cel mai bun, eroul, printul, conducatorul, cercetatorul."

(Karen Horney)
Nu putem spune ca ideile celor doi se exclud, ci dimpotriva au un fundament comun, si anume abordarea narcisismului ca "indragostire de sine", o abordare care ne da toate motivele sa credem ca a mai fost reluata si mai tarziu de alti psihanalisti, precum Carl Gustav Jung, care in "Descrierea tipurilor psihologice", numeste un anume tip "sentimental introvertit" ce intruneste majoritatea trasaturile descrise de Freud pentru tipul narcisist.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.