Mitul lui Tristan

Trimis la data: 2010-05-11
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Dascalu Ilinca
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Atat de mult incat acest debut al versiunii lui Tristan de Bedier trebuie socotit drept modelul ideal de fraza incepatoare a romanului. Iata trasatura caracteristica a unei arte desavarsite, care ne transpune chiar de la inceputul povestii in starea de asteptare patimasa, din care se naste iluzia romanesca. De unde vine acest farmec? Si ce coarda sensibila a sufletului nostru stie sa atinga acest artificiu de "retorica profunda"?
Faptul ca emotiile cele mai profunde le trezeste in noi tocmai asocierea dintre iubire si moarte este o certitudine atestata la prima vedere de succesul extraordinar al romanului. Exista si alte motive, mai ascunse, de a vedea in aceasta aproape o definitie a constiintei occidentale...
Iubire si moarte, iubire fatala: daca nu e cuprinsa aici toata poezia, se afla cel putin tot ceea ce este popular, tot ceea ce este universal emotionant in literaturile noastre; ca si in cele mai vechi legende, ca si in cele mai frumoase cantece. Iubirea fericita nu a intrat in istorie. Nu s-au scris romane decat despre iubirea fatala, adica despre iubirea amenintata si condamnata de viata insasi, inaltatoare, in lirica occidentala, nu este nici placerea simturilor, nici pacea fecunda a cuplului. Mai degraba este slavita pasiunea iubirii decat iubirea implinita. Iar pasiunea inseamna suferinta. Iata ideea principala.

Entuziasmul pe care-l aratam pentru roman ca si pentru filmul nascut din acesta, erotismul idealizat raspandit in intreaga noastra cultura, in educatie si in imaginile care alcatuiesc decorul vietii noastre, in fine, nevoia de evadare adusa la exasperare de plictiseala mecanica, totul in noi si imprejurul Denis de RongeinoiH nostru proslaveste in asa masura pasiunea, incat am ajuns sa vedem inea promisiunea unei vieti mai vii, unei puteri innoitoare, ceva de dincolo de fericire si de suferinta, o beaAZtitudine inflacarata.

in cuvantul "pasiune" nu mai sesizam intelesul de "suAZferinta", ci numai pe acela de "lucru pasionant". Si totusi, pasiunea iubirii inseamna, in realitate, o nenorocire. Societatea in care traim, societate ale carei obiceiuri nu s-au schimbat de secole in aceasta privinta, obliga iubirea-pasiune ca in 90% din cazuri sa imbrace forma adulterului. Desigur ca indragostitii vor invoca toate cazurile de exceptie, dar statistica este cruda: ea respinge poezia noastra.
Oare traim intr-o asemenea iluzie, intr-o asemenea "misAZtificare" incat am uitat cu adevarat gustul acestei nefericiri?

Sau trebuie sa acceptam ca in secret preferam ceea ce ne raneste, dar ne inalta, decat cea ce pare sa implineasca idealul nostru de viata armonioasa? Sa analizam mai atent aceasta contradictie, printr-un efort care trebuie sa para neplacut, de vreme ce este menit sa distruga o iluzie. Afirmand ca iubirea-pasiune inseamna, de fapt, adulter, insistam asupra realitatii pe care o ascunde si totodata o transforma cultul nostru pentru iubire, inseamna ca dezvaluim ceea ce cultul acesta ascunde, refuleaza si trece sub tacere, pentru a ne permite sa ne lasam prada,

inflacarati, acelui ceva pe care nu indrazneam sa-l revendicam.
Chiar faptul ca cititorul se va impotrivi inainte de a admite ca de cele mai multe ori in societatea noastra pasiunea si adulterul se confunda, nu este oare prima marturie a acestui adevar paradoxal, si anume ca dorim pasiunea si nefericirea cu conditia sa nu recunoastem niciodata ca le dorim asa cum sunt?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.