Mitul zburatorului

Trimis la data: 2013-09-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.55 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Zburatorul, dupa credinta poporului din Tara Romaneasca, e un spirit rau, ca un zmeu, care intra noaptea pe cos sau pe horn in casele oamenilor, sub forma de sarpe si cu aparenta de flacara care chinuieste noaptea pe femeia care are lipitura, dica pe aceea care se scoala dimineata fara puteri, zdrobita de osteneala si cu vinetele pe corp. Femeia care e cuprinsa de aceasta fiinta rea simte pe tot corpul ei o mare greutate, muscaturi, ciupeli si gadilaturi, si din cauza aceasta apoi, daca se afla in stare binecuvantata, naste copilul mort.
Deci, fiecare femeie ingreunata care a avut nenorocirea sa fie vizitata de zburator, voind a scapa cat mai degraba de lipitura, adica de boala cauzata de acest spirit, cheama intr-o marti sau vineri pe moasa sau pe alta baba stiutoare ca sa-i descante si sa o vindece. Moasa sau baba chemata aduce apa neiceputa si o toarna intr-o caldare.

Ia apoi noua feluri de plante si punandu-le si pe acestea, pe rand, in caldare zice: Avrameasa, Cristineasa, Leustean si Odolean, Matraguna, Sange de noua frati, Iarba ciutei si Muma padurii! Cum se sparge targul, asa sa se sparga faptul si lipitura si zburatorul. Cum se raspandesc raspantiile, asa sa se raspandeasca farmecele si lipitura si zburatorul. Cum se raspandesc raspantiile, asa sa se risipeasca vrajile si lipitura si zburatorul!

Dupa aceasta pune caldarea la foc, ca sa fiarba dimpreuna cu cele noua feluri de plante. Dupa ce a fiert de ajuns, si anume pe timpul cand "se sparge targul" (in Bucuresti "oborul"), bolnava se scalda in scaldatoarea intr-acest chip preparata. Gatindu-se de scaldat, moasa, sau cine este, ia scaldatura si o arunca la raspantii cu o mare oala noua, in trei zile, pronuntand versurile de mai sus.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.