Mizerabilii

Trimis la data: 2009-03-31
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.86 / 10
Downloads: 26
Autor: Catalina
Dimensiune: 11kb
Voturi: 114
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mizerabilii este cel mai mare roman al lui Victor Hugo, pe care l-a terminat în 1862, în timp ce se afla în exil.Este considerat drept una dintre cele mai mari opere ale umanităţii precum şi o adevărată frescă socială.
Domnul Myriel, devenit episcopul Bienvenu, care locuieşte la Digne împreună cu sora sa, Baptistine, are ocazia de a se intâlni cu un ocnaş evadat, ce îi bate la uşă pentru a-i cere mâncare şi adăpost. Fiind un om nespus de bun, de milostiv, ce îşi dădea mai toţi banii săracilor şi care nu putea refuza prilejul de a face o faptă bună, îl primeşte, spre marea uimire a ocnaşului, care fusese refuzat de toată lumea.

Ştiind bine că este un evadat căutat de poliţie, episcopul îl cazează într-o cameră de unde ocnaşul, pe nume Jean Valjean, fuge furând argintăria casei. Este prins de jandarmi şi adus în faţa domnului Bienvenu, care îl declară nevinovat şi îi dăruieşte şi două sfeşnice de argint. Jean Valjean pleacă şi se întâlneşte pe drum cu un micuţul Gervais, căruia îi fură moneda de doi franci, neascultându-i rugăminţile stăruitoare de a i-o înapoia.

Ajuns la Montreuil-sur-mer, şi schimbat treptat de bunătatea pe care episcopul i-o arătase, fostul ocnaş îşi ia numele de Madeleine şi începe o mică afacere în domeniul industriei mărgelariei folosind tehnici învăţate la ocnă. Afacerea prosperă şi ajunge una profitabilă. În scurt timp, oraşul Montreuil-sur mer renaşte datorită domnului Madeleine. El devine binefăcătorul ţinutului: dă de lucru şomerilor, îi ajută pe săraci şi pe bolnavi; este numit primarul oraşului, după ce refuză de mai multe ori.

Un vigilent inspector de poliţie, numit Javert, asistă la episodul în care primarul îl salvează pe moş Fauchelevent, dând dovadă de o forţă fizică nemaiîntâlnită, aproape supranaturală. Îşi dă repede seama că Madeleine nu este nimeni altul decât ocnaşul Jean Valjean, vestit pentru forţa sa.

Acesta se întâlneşte la sediul poliţiei cu Fantine, o fostă lucrătoare de la fabrică, ajunsă pe drumuri şi nevoită să facă fapte josnice pentru a-şi întreţine fetiţa. El dă poruncă să fie eliberată şi atrage astfel şi mai mult suspiciunile lui Javert asupra lui. Fantine este internată şi îngrijită de o măicuţă pe nume Simplice. Domnul Madeleine o vizitează pe nefericită aproape zilnic şi începe să-i cunoască nevoile. Fetiţa acesteia, pe nume Cosette, este crescută de ticăloşii soţi Thenardier, care îi cereau bani în fiecare lună pentru ca micuţa fetiţă să fie o servitoare şi să mănânce resturile de mâncare de pe jos.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.