Mizerabilii de Victor Hugo - caracterizarea personajului principal

Trimis la data: 2010-04-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.25 / 10
Downloads: 0
Autor: Maria Monica Ilie
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Jean Valjean, protagonistul romanului, a fost construit, se pare, de la un model real. Victor Hugo face din acest personaj incarnarea unui prototip celebru in literatura: ,,pacatosul mantuit". Intreaga existenta a eroului este un drum, mereu ascendent, inspre propria desavarsire. De observat este ca pacatul lui initial este unul minor. Ceea ce il inraieste si il transforma in ocnasul inspaimantator de la inceputul romanului este injustitia si nepasarea unei societati care l-a aruncat la marginea ei. Generozitatea preotului Myrel este insa suficienta pentru a redestepta in el acea umanitate pe care, de fapt Hugo n-a retras-o niciodata eroului sau.
Fire puternica, voluntara, el e dotat cu acele calitati care-i permit creatorului sau sa-l plimbe cu usurinta prin mediile cele mai diverse, capabil sa le faca fata, sa le infrunte, dar ramanand in fond acelasi:simplu si generos, de o corectitudine ireprosabila, sensibil la suferintele celorlalti si in stare se sa sacrifice pentru fericirea lor. Propriile pacate, chiar rascumparate, sunt asumate si ispasite cu umilinta pana la sfarsit.

Suficient de puternic pentru a fi axul lumii create de Hugo, Jean Valjean este, totusi, un erou unilateral. Construi pentru a intruchipa puterea morala in lupta cu capcanele destinului, atitudinile sale sunt, in buna masura, previzibile, iar arta scriitorului permite insa scenelor la care participa sa ramana emotionante si vii. Gestul neasteptat al parintelui Myrel, care in loc sa-l dea pe mana jandarmilor, ii daruieste inca hotului si singurele sale obiecte pretioase, l-au marcat adanc pe fostul ocnas, in mintea caruia s-au incrustat adanc, chiar daca nu le-a patruns deocamdata intreg intelesul.

Asadar, criza nu este constientizata imediat, ci numai dupa ce, in virtutea inertiei, probabil, eroul nostru fura banutul unui copil. Contrastul crud intre fapta sa gratuita si generozitatea revarsata asupra lui de batranul episcop i se infatiseaza acum cu putere, obligandu-l sa revina la strania ,,cumparare" al carui obiect a fost: ,,Iti cumpar acum sufletul. Ti-l smulg din gheara gandurilor negre si a duhului pierzarii si-l daruiesc Domnului." Criza constiintei se manifesta prin lacrimi, primele dupa nouasprezece ani. Sufletul impietrit de ura si suferinta al ocnasului regaseste acum umilinta si cainta adevarata a plansulu: practic, lectia episcopului si-a gasit ecoul dorit.

Dincolo de semnificatia textului, extrem de elocventa, este si modalitatea de a prezenta zbuciumul interior al protagonistului. De fapt doar primele doua fraze pun in evidenta faptele obiective: ,,...incepe sa planga. Plangea pentru prima oara de nouasprezece ani incoace." Tot restul fragmentului citat nu reprezinta altceva decat o lunga interventie autoriala care explica in amanunt reactia personajului, intorcandu-se la evenimentele anterioare si patrunzand in gandurile sale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.