Moara cu noroc

Trimis la data: 2015-09-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: jocker.thegodfather_
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Opera Moara cu Noroc este o nuvela scrisa de Ioan Slavici si care reflecta o profunda analogic si uman. Prin termenul de uman se caracterizeaza toate notiunile caracteristice omului,inclusiv binele si raul,a caror granita va fi sparta de-a lungul operei,iar totul se invaluie intr-o conotatie simbolica iar prin simbol,in opera folosim psihologia,deoarece fiecare simbol determina o trasatura a personajelor,iar psihologia va lumina calea spre intelegerea atat a personajelor,iar psihologia va lumina calea spre intelegerea atat a personajelor cat si a operei in sine.
Omul sa fie multumit cu saracia sa,caci daca e vorba,nu bogatia,ci linistea colibei tale te face fericit. Dar sa faceti cum va trage inima si Dumnezeu sa va ajute si sa va acopere cu aripa bunatatilor sale. Eu sunt acum batrana si fiindca am vrut si am atat de multe bucurii in viata,nu inteleg nemultumirile celor tineri si ma tem ca nu cumva,cautand acum la batranete un noroc mare,sa pierd pe acela de care am avut parte panna in ziua de astazi si sa dau la sfarsitul vietii mele de amaraciunea pe care nu o cunosc decat din frica.

Voi stiti,voi faceti,de mine sa nu ascultati. Mi-e greu sa-mi parasesc coliba in care mi-am petrecut viata si mi-am crescut copii si ma cuprinde un fel de spaima cand ma gandesc sa raman singura intransa de aceea poate ca mai ales de aceea,Ana imi pare prea tanara,prea asezata,oarecum prea blanda la fire si-mi vine sa rad cand mi-o inchipuiesc carciumerita. Acest incipit al nuvelei va prezenta desfasurarea actiunii caracterizata de comploturi si altele. Prin Omul sa fie multumit cu saracia sa intelegem cum ca saracia trezeste sentimente precum lacomie si dorinta de inavutire.

Personaj arhicunoscut pentru aceste patimi in literatura romana,este Mara,personaj eponim al nuvelei cu acelasi nume creata de Ioan Slavici. Acest personaj dupa moartea sotului ei,vaduva cu doi copii,saracutii de ei,dar era tanara s i voinica si harnica si Dumnezeu a mai lasat sa aibe si noroc prin vaduva intelegem cum ca Mara si-a pierdut sotul si totodata statutul,deoarece o femeie vaduva intotdeaunava avea de suferit deoarece aceasta si-a pierdut sotul si jumatatea care o completa si il completa,principiul chinezesc Yin-Yang este argumentul care poate exprima acest lucru,deoarece Yin femeia simboliza

iubirea,pacea,frumusetea,armonia iar Yang,ura,razboiul,haosul si conform principiului acesta,nu poate exista iubire,daca nu exista ura la fel cum nu poate exista armonie fara haos. Insa Mara dupa ce isi pierdu-se sotul si statutul singurul lucru care-i ramase-se era sa fie harnica si sa munceasca asiduu pentru bani,doar ca pentru acei bani,Mara era dispusa sa apeleze la orice,inclusiv la copii ei,care orbita e lacomie,isi ponegreste copii in public spunand peste tot de situatia lor materiala precara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.