Moara cu noroc

Trimis la data: 2005-11-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 8.57 / 10
Downloads: 2876
Autor: Nico
Dimensiune: 8kb
Voturi: 364
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In “Moara cu noroc”, Slavicieste autorul unor pagini remarcabile ,prin care se introduce in literature romana imaginea stepei, a pustiului lipsit de sentimente, dar, in acelasi timp, taramul necunoscut ce poate sa aduca prosperitate, un fel de Eldorado din vestul salbatic american.
Pe acest traseu , al coborarii si al iesirii din infern , nuvela prezinta o simetri perfecta . Primul capitol incepe cu vorbele povestitoare ale soacrei lui Ghita, care prefigureaza marile drame si conflicte ivite in evolutia personajelor: “-omul sa fie multunit cu saracia sa , caci , daca e vorba , nu bogatia ,ci linistea colibei tale te face fericit”.

Citatul extars exprima chintesenta filozofiei lui Slavici asupra lumii in general: satul respecta vechile cutume ,reprezentand principiile morale pozitive , fapt ilustrat intr-o intreaga literatura urmatoare ,de la Octavian Goga pana la Mihail Sadoveanu, in timp ce orasul este un fel de Sodoma si Gomora, spatiul malefic si artificial din care izvorasc toate pacatele.

Finalul nuvelei prezinta, pe malul celalalt mal al Stysului , personaje care s-au salvat de flacarile si de cenusa infernului,batrana, neclintita in principiile morale ,cu o intelegere superioare a vietii si cu o resemnare aproape biblica in fata destinului ,si copiii, fiinte inca neprihanite.

Intre aceste limite , Ghita este un personaj tragic, care strabate tot traseul unei dezumanizari graduale. Depersonalizarea lui Ghita urmeaza aceste linii ale unei psihologii abisale amanuntit relevate; el se va departa treptat de Ana, de intreaga familie , va tainui crimele Samadaului , devenindu-i astfel complice si naufragiind in cele din urma in patima castigari banului.

Rolul lui Lica , persnaj malefic , chiar mefistofelic, emanatie a “locurilor rele”pe care le domina, un fel de spiritus loci, este de a arata inevitabilitatea catastrofei : daca Ghita ar fi fost un personaj destul de puternic , nu ar fi trebuit sa castige bani si s-ar fi multumit sa subziste intr-un mediu neprielnic, ramanand insa fericit.

Dar, dintr-o patima crescand, el incearca a se sustrage destinului si, supus influientei irepresibile a lui lica, si-ar dori chiar instrainarea de familie, ca eliberare de o povara care ii rapeste libertatea in fata samadaului: “Ghita intaia oara in viata lui ar fi voit sa n-aiba nevasta si copii, pentru ca sa poata zice :<>”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.