Moara cu noroc

Trimis la data: 2008-10-04 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 1663
Autor: Georgiana Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Moara cu noroc
„Moara cu noroc” capodoperă a literaturii noastre nuvelistice, a fost inclusă în volumul de debut „Novele din popor” apărut la Bucureşti în 1881 inaugurând ce-a de-a doua perioadă din creaţia scriitorului. Nimbul idilic al personajelor, atmosfera de voioşie, încrederea în viaţă au dispărut cu totul.
Acţiunea nuvelei este situată într-o perioadă istorică de tranziţie şi mari prefaceri sociale determinate de pătrunderea tot mai accentuată a relaţiilor capitaliste ale sale. Plăcerea de a povesti, scenele idilice de la ţară atât de prezente în nuvelele dinainte, cedează loc zugrăvirii realiste de moravuri, caractere şi pasiuni puternice.
Moara cu noroc

Moara cu noroc
„ Moara cu noroc” este prima scriere românească în care predomină preocuparea de a crea caractere puternice cu o viaţă interioară complexă bine conturată.
Explicaţia prăbuşirii eroului prin lăcomia de bani care formează tema nuvelei „Moara cu noroc” o găsim şi în „O viaţă pierdută” însă în alt context social.

„Moara cu noroc” dezvoltă şi un alt conflict puternic, susţinut de venirea de interese generale, de puterea banului care conduc ăn cele din urmă la instrăinare. Nuvela începe cu un percept moral izvorât din experienţa şi înţelepciunea bătrânească rostit de mam soacră cu solemnitatea unui adevăr fundamental de viaţă ce-i conferă o valoare de motto: „Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci dacă-i vorba, nu bogăţia, ci liniştea colibei sale te face fericit.”

Moara cu noroc
Drumul parcurs de la cizmarul săra, modest, harnic, liniştit şi cinstit, la cârciumarul plin de bani dar dezinteresat sufleteşte este zugrăvit cu o putere de pătrundere şi cunoaştere a naturii umane remarcabile. Îndemânat de o aspiraţie firească naturală a omului spre bunăstare, dar şi de dorinţa de a fi stăpână, de a avea şi el vreo zece calfe ca să le dea altora de cârpit.

Ghiţă arendează cârciuma de la întretăiere de drumuri, moravuri şi legi. Iniţial cei care o arendează trăiesc impresia că el le va aduce „noroc” adică mulţi bani, dar acest „noroc” este determinat de practici necinstite, mergând până la jaf şi crimă.La început Ghiţă se dovedeşte harnic şi priceput. Apar primele semne ale bunăstării. Bunăstarea şi armonia din sânul familiei ar fi putut face din Ghiţă un om fericit. Mai mult decât atât, Ghiţă este un soţ afectuos şi un tată iubitor. Îşi ocroteşte familia şi principala sa preocupare etse aceea de a o ştii hrănită şi lipsită de griji.

Moara cu noroc
Cănd tocmai începuse să guste „cu întreaga familie”, bucuria că a scăpat de sărăcie, la moara cu noroc apare un personaj ciudat: Lică Sămădaul. Sosind la cârciumă pe o cărare ascuns, nu pe drum deschis, el stârneşte bănuielile lui Ghiţă.

Ana, nevasta lui Ghiţă, cu un simţ feminin caracteristic, intuieşte că Lică este un om rău şi primejdios. Smţind însă faţă de Lică o atracţie misterioasă, nu-i venea să-şi dezvăluie gândul. În scurtă vreme el inţelesese că la moara cu noroc, nu putea rămâne nimeni fără voia lui Lică, dar asta nu înseamnă să cadă la invoială cu sămădăul, să devină omul lui, acceptănd să-l ţină la curent cu tot ce vede şi tot ce fac. Ghiţă începe să se mistuie în sine

Acţiunile sale, trădează starea de nesiguranţă, de teamă şi suspiciune în care trăieşte; merge la Arad să-şi cumpere două pistoale, face rost de doi câini ciobăneşti şi îşi angajează o slugă credincioasă. Totuşi de a se face om cu stare este mai puternică şi-l împinge spre afacerile necurate ale lui Lică.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.