Moara cu noroc - Bacalaureat

Trimis la data: 2009-01-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 3192
Autor: Anonim
Dimensiune: 11kb
Voturi: 82
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvela Moara cu noroc ca specie a genului epic în proză are un nucleu bine structurat în jurul unui personaj / cuplu de personaje şi e orientată pe un episod care îi determină definitiv schimbarea destinului.În cazul nuvelei psihologice, conflictul este susţinut nu doar la nivel exterior, ci şi în plan interior: personajul este surprins într-o situaţie de criză şi nuvela parcurge rezolvarea ei, observând în detaliu stările, gândurile şi modificările de comportament ale personajului.Moara cu noroc
Nuvela Moara cu noroc aparţine secolului XIX, motiv pentru care este construită pe un fundament clasic, cu vagi elemente romantice, în manieră realistă (Slavici se considera creatorul realismului poporal).

În consecinţă, perspectiva obiectivă se întăreşte, dar analiza psihologică se face în mod preponderent tradiţional, prin observaţie exterioară. Nuvela „Moara cu noroc” este un astfel de model epic care pregăteşte terenul pentru proza de amploare – romanul secolului XX. Slavici se dovedeşte preocupat de o posibilă monografie a satului ardelenesc din secolul XIX, dar se dovedeşte preocupat mai ales de modificările de mentalitate care se produc la trecerea spre capitalism a societăţii tradiţionale.

Conflictul este clasic şi are loc între valorile morale şi cele materiale. Pornind de la această bază solidă, Slavici antrenează vieţi şi destine pe care le observă ÎN SCHIMBARE, până la distrugere (pedeapsa prin Hybris – readuce clasicismul în prim-plan).

Acest conflict clasic se înscrie în tema mai amplă a arivismului şi are la bază concepţia despre destinul tragic al individului (dorinţa de autodepăşire).Materialul epic se organizează pe mai multe niveluri pentru că surprinde nu doar lupta exterioară, socială a individului pentru acumularea unei situaţii materiale avantajoase, ci redă şi lupta interioară pentru păstrarea integrităţii morale a valorilor spirituale.

Desfăşurarea acţiunii cuprinde momente tipice într-o înşiruire logică şi cronologică. Extinderea ei pe mai multe planuri de maximă densitate l-a determinat pe Călinescu să afirme că „Moara cu noroc este o nuvelă cu intrigă de roman”. Personajul principal „Ghiţă” este un meseriş nemulţumit cu această condiţie civilă.

Sătul să repare opinci într-un sat sărac, Ghiţă se hotărăşte să devină hangiu pentru o perioadă, ca să adune repede o avere frumuşică, menită să-i deschidă drumul spre prosperitate, în meserie. Acesta este elementul care declanşează schimbarea dramatică a personajului, care e subordonat condiţiei de autodepăşire.Titlul nuvelei conţine o nuanţă ironică, anticipând deplasarea tuturor elementelor spre negativ. Simbolic, moara reprezintă un loc malefic (viaţa ca veşnică măcinare), un loc în care norocul e veşnic schimbător.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.