Moara cu noroc - Ioan Slavici

Trimis la data: 2010-06-20
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tiberiu_S
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Asezat alaturi de Eminescu, Creanga, Caragiale, scriitori cu stil fascinant, mari creatori de limba, Ioan Slavici, cu limbajul lui sobru, meticulos, poate sa para un autor din alta clasa valorica. In realitate el este un intermediar ca si ceilalti trei, prin opera lui patrunzand in literatura romana filonul popular al povestirii si universul satului romanesc trnsilvanean. El a creat in epica romaneasca nuvela si romanul de tip realist si, mai ales, a adus analiza psihologica a sufletului individual, dar si colectiv, element definitiv al poeziei moderne.

Referate similare:

Abordand o tema sociala, nuvela - Moara cu noroc - se caracterizeaza , in primul rand, prin realism si obiectivitate. Cele doua caractere puternice care se confrunta, Ghita si Lica Samadaul sunt diametral opuse. Porcarul Lica este un talhar de drumul mare. El isi impune cu cruzime vointa, in timp ce Ghita, om cinstit, venit la Moara cu noroc cu gandul ca sa scape de saracie, va deveni, treptat, un specimen dezumanizat, orbit de patima banului din momentul intrarii in cardastie cu Lica.Primele observatii cu privire la vestitul Lica sunt sesizate de Ana. Acestea apar, mai intai sub aspect fizic:

1. La sosirea tamadaului, Ana este izbita de infatisarea oarecum stranie: "Ea ramase privind ca un copil uimit la calaretul ce statea ca un stalp de piatra inaintea ei". Spre deosebire de Ghita, om pasnic, Lica este un barbat cu o tinuta demonica. Atunci cand mama Anei intreaba din simpla curiozitate: "Cine a fost asta?", Ghita raspunse raspicat, neavand alta solutie: "Lica Samadaul!" "Lica Samadaul? striga Ana. Si cate rele nu mai zice lumea despre dansul!" "Nu-I vorba - adaose Ana- e oarecum fioros la fata".

2.Se constata o diminuare treptata a sentimentelor Anei fata de Ghita.
3. Datorita contrastelor ce apar vadit intre Ghita si Lica, primul tot mai sovaitor si mai nehotarat, iar al doilea neclintit si imperturbabil, se adancesc animozitatile dintre soti. In acest climat, insasi Anava suferi transformari de natura sa contrasteze cu ceea ce fusese anterior. Acum se afla intre doi barbati temperamental diferiti. Ghita se dovedeste slab si fricos, in timp ce Lica apre ca intansigent si curajos. Din aceste motive dislocarea se produce in mentalitatea si in sufletul ei pe nesimtite. Ghita, sotul Anei si tatal celor doi copii, a patruns intr-un angrenaj din care nu mai e in stare sa se smulga.

4. Rationamentul lui Ghita ne dezvaluie, in realitate, aviditatea de care este ros pe dinauntru. Asa se face ca el trece, mai apoi cu usurinta la hotarari surprinzatoare: "Am sa ma pun frumos pe langa dansul ca sa-mi plateasca". In aceasta faza, intuim deja stadiul de decadere morala pana la care a ajuns carciumarul.

5. Desi Ana observa transformarile survenite in comportamentul sotului, nu este capabila sa ia o hotarare salvatoare si nici nu intuieste adevarata lui prabusire. Ea ramane, pur si simplu, surprinsa cand Ghita ii propune sa plece de la Moara cu noroc. Asadar, nelinistea manifestata in anumite momente, chiar incercarile de a gasi o iesire nu au ecou in inima Anei si nu sunt de natura s-o smulga din acest adevarat "cerc vicios".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.