Moara cu noroc - Ioan Slavici

Trimis la data: 2008-01-25 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Dobrica Mariana Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
De cele mai multe ori, oamenii sunt tentaţi să facă o alianţă compromiţătoare, pornind de la principiul că pentru a-ţi depăşi condiţia trebuie să te angajezi în acţiuni riscante. În realitate, orice compromis, oricât de neînsemnat, atrage după sine alte compromisuri. Subiectul nuvelei lui Slavici are în centru compromisul şi consecinţele lui.

Ioan Slavici este situat de istoricii literar iîn rândul marilor clasici ai literaturii române, după Eminescu, Creangă şi Caragiale. Comparativ cu aceştia însă, contribuţia lui Slavici la dezvoltarea literaturii române este mai mică. Tudor Vianu scria în “Istoria literaturii române moderne” că Slavici invită, după “fastuosul banchet” al lui Eminescu, Creangă şi Caragiale, la “un ospăţ mai sărac”.

Deşi debutează cu o piesă de teatru, “Fata de birău”, deşi scrie şi romne – cel mai cunoscut fiind “Mara”, nuvelistica reprezintă partea cea mai rezistentă a creaţiei sale. Volumul “Novele din popor”, apărut în 1881, conţine titluri precum: ”Pădureanca”, “Budulea Taichii”, “Popa Tanda”,”Moara cu noroc” –o capodoperă a genului. Nuvela este opera epică în proză, cu dimensiuni situate între povestire şi roman, cu un singur fir epic urmărind un conflict unic, care are o tendinţă mai mare de obiectivare decât povestirea.

Accentul se pune în nuvelă pe conturarea personajului principal, nu pe acţiune. Naraţiunea se face de obicei la persoana a III-a, observându-se atitudinea obiectivă, detaşată a naratorului faţă de cele narate (viziune “dindărăt”, proză cu focalizare zero sau nonfocalizare). “Moara cu noroc” este o nuvelă realistă şi psihologică.

Autorul surprinde cu fineţe lumea satului transilvănean aflat într-un moment de tanziţie: formarea micii burghezii rurale, pătrunderea relaţiilor de tip capitalist în mediul rural. Este o nuvelă psihologică deoarece autorul analizează în mod magistral consecinţele nefaste pe care setea de îmbogăţire le are asupra individului.

Este de remarcat, ca o caracteristică a scrisului lui Slavici, caracterul etic, atitudinea moralizatoare. Autorul îşi pedepseşte exemplar personajele care se abat de la drumul drept. Titlul nuvelei este simbolic, evident ironic – pentru că Moara cu noroc este “cu noroc”doar pentru cei care recurg la mijloace necinstite pentru a-şi depăşi condiţia materială.

Nuvela este alcătuită din şaptesprezece capitole, având o acţiune care se desfăşoară cronologic, de la Sfântul Gheorghe şi până în primăvara următoare, de Paşte. Cuvintele bătrânei, soacra lui Ghiţă (rostite ca o prevestire, la începutul nuvelei) au valoarea unui moto: “Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăţia, ci liniştea colibei tale te face fericit”. Acest preambul gnomic atribuit unui personaj reprezentând înţelepciunea şi experienţa vieţii stă la baza întregii acţiuni, fixând destinul pesonajelor în funcţie de respectarea sau nerespectarea lui.

În linii foarte generale, subiectul nuvelei ar putea fi povestit astfel: Ghiţă – cizmar sărac dintr-un umil sat transilvănean – încearcă să-şi depăşească modesta condiţie socială.În acest scop, arendează hanul din locul numit “Moara cu noroc”, aşezat într-o vale situată la răscruce de drumuri, în apropiere de Ineu; aici se va muta împreunăcu Ana (soţia), bătrâna (mama Anei) şi cu cei doi copii şi va începe să muncească schimbând înfăţişarea locului.

Câtva timp, lucrurile merg bine, până în momentul sosirii lui Lică Sămădăul - personaj demonic, hoţ şi ucigaş, care-i impune cârciumarului să-i devină complice: “Eu voiescsă ştiu totdeauna cine umblă pe drum, cine trece pe aici, cine ce zice şi ce face, şi voiesc ca nimeni în afară de mine să nu ştie. Cred că ne-am înţeles?!”

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.