Moara cu noroc - comentariu

Trimis la data: 2013-05-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 17
Nota: 7.02 / 10
Downloads: 0
Autor: zs.ramona
Dimensiune: 45kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.NUVELA. NUVELA PSIHOLOGICA
Nuvela este opera epica, in proza, cu o actiune mai dezvoltata decat schita, cu un singur fir narativ, avand o intriga mai complicata, ce determina conflicte puternice prin care se evidentiaza caracterul mai multor personaje.
Caracteristicile nuvelei:
-prezinta cel mai adesea fapte verosimile
-un singur fir narativ, un singur conflict
-intriga este riguros construita deoarece ea stabileste conflictul
-respecta de obicei succesiunea momentelor subiectului literar
-accentul se pune mai mult pe personaj decat pe actiune
-timpul si spatiul sunt limitate, dar mult mai ample decat in schita
de obicei perspectiva narativa este obiectiva, naratiunea se face la persoana a III-a

Dupa citeriul tematic, nuvelele se clasifica in: nuvela istorica, nuvela psihologica, nuvela fantastica, nuvela filozofica. Moara cu noroc de Ioan Slavici se incadreaza in categoria nuvelei psihologice.Nuvela psihologica prezinta viata interioara a personajelor sub presiunea unor situatii neobisnuite.

Caracteristicile nuvelei psihologice:
-actiunea este mai complicata, chiar daca se respecta structura clasica a momentelor subiectului
-incipitul si finalul concentreaza semnificatia intregii actiuni
-personajele traiesc intr-un mediu actual si familiar
-conflictele exterioare determina conflictele interioare

-analiza psihologica vizeaza atat individul, cat si mentalul colectiv
-procedeele prin care se dezvaluie trairile personajelor sunt: monologul interior, dialogul, stilul indirect liber
-personajele sunt mobile, in sensul ca se modifica profund de-a lungul actiunii
-naratorul este cel mai adesea omniscient, observandu-se o tendinta spre obiectivare

2.MOARA CU NOROC
Ioan Slavici face parte, alaturi de Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale si Ion Creanga, din galeria marilor clasici ai literaturii romane. Scriitorul se inspira in nuvelistica sa din viata satului ardelean, fiind un deschizator de drumuri pentru proza secolului XX. Lumea satului este reconstituita realist, autorul face in permanenta apel la traditie, la moravuri si obiceiuri, personajele conformandu-se obligatoriu unei mentalitati traditionale.

De la descrierile idilice ale satului ardelean, Slavici va trece treptat la nuvele care au in centru tragismul unei existente. Opera sa este clasica in masura in care putem gasi coresponedente evidente intre nuvelele si romanele sale si tragedia greaca. Asemeni personajelor din tragediile grecesti, personajele lui Slavici sunt victimele unui destin neiertator. Un exemplu elocvent pentru sustinerea acestei idei este personajul Ghita din Moara cu noroc.

Dorind sa se imbogateasca cu orice pret, Ghita incalca o lege veche conform careia trebuie sa te multumesti cu ceea ce ti-a oferit viata si sa nu incerci sa obtii mai mult prin mijloace imorale si nelegale. Pentru ca a incalcat aceasta lege traditionala este pedepsit prin ruinarea propriei sale familii.

Elementele de modernitate ale operei lui Slavici sunt date de analiza psihologica prin intermediul careia autorul pune in evidenta transformarile personajelor la nivel psihologic.Nuvela Moara cu noroc a fost publicata in volumul de debut Novele din popor. Viziunea despre lume a scriitorului se observa din abordarea unei duble formule: realismul psihologic si clasicismul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.