Moara cu noroc - comentariu pentru BAC

Trimis la data: 2015-05-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: madda215
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scriitor afirmat la sfarsitul secolului al XIX-lea, Ioan Slavici este unul dintre adeptii realismului clasic. El a fost un romancier, nuvelist si memorialist, intaiul mare scriitor modern al Transilvaniei. In scrierile lui se reflecta mai ales lumea satului, un univers dominat de norme patriarhale, in care echilibrul este asigurat de elementele de traditie. Morala religioasa esre convertita la Slavici intr-o etica a raporturilor interumane, care devine principiu de viata.
"Moara cu noroc" este o nuvela realist-obiectiva, de factura psihologica. Publicata in 1881, in volumul "Novele din popor", devine una dintre scrierile reprezentative pentru viziunea lui Slavici asupra vietii in general si asupra lumii satului in particular. Slavici realizeaza un adevarat tablou etnografic, social si psihologic.
"Moara cu noroc" este o nuvela psihologica prin tematica, prin conflict interior, prin modalitatile de caracterizare a personajului si de investigare psihologica.

Accentul cade pe realizarea complexa a actantilor, urmarindu-le resorturile launtrice, dinamica, miscarile constiintei, generate deseori de evenimente exterioare.
Teza de la care porneste Slavici este formulata in cuvintele batranei din incipitul nuvelei si se refera la raportul dintre bogatie si fericire. Potrivit acesteia, fericirea nu trebuie cautata in bunastarea materiala obtinuta cu orice pret: "omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca e vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit".

Fraza concentreaza viziunea despre lume a autorului ardelean,teza morala care concentreaza constructia rotunda a personajului.
Tema textului poate fi privita din mai multe perspective. Din perspectiva sociala, nuvela prezinta incercarea lui Ghita de a-si schimba statutul social. Din perspectiva moralizatoare, se prezinta consecintele nefaste ale dorintei de inavutire. Din perspectiva psihologica, nuvela urmareste conflictul interior trait de Ghita. Putem identifica in nuvela mai multe straturi tematice.

Tema principala este cea a degradarii umane, care se "coloreaza" romantic prin tema destinului si cea a fascinatiei raului, prin prezenta malefica a lui Lica. Tema puterii este, de asemenea, surprinsa prin prezenta personajului Lica. Slavici mai abordeaza si tema familiei traditionale, pe care o subsumeaza temei destinului si o pune sub semnul dramei comunicarii.

Titlul nuvelei are valoare simbolica. "Moara cu noroc" este numele hanului asezat la rascruce de drumuri. Valoarea simbolica a acestui topos de identifica in capitolul al II-lea, prin afirmatia ca "moara a incetat a mai macina si s-a pr4efacut in carciuma" si prin imaginea celor doua mori - cea adevarata si hanul, motiv frecvent utilizat in literatura romaneasca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.