Moara cu noroc - momentele subiectului

Trimis la data: 2012-10-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: escroc.sentimental15
Dimensiune: 8kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvela este de factura clasica, avand o structura viguroasa, in care fiecare episod aduce elemente esentiale si absolut necesare pentru firul epic.Cele 17 capitole se afla in ordinea cronologica a desfasurarii actiunii si sunt integrate de cuvintele rostite de batrana la inceputul si sfarsitul operei: Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci daca e vorba nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit si finalul: Se vede ca au lasat ferestrele deschise, simteam eu ca nu are sa iasa bine, dar asa le-a fost dat.
Conflictul social si psihologic se desfasoara intre aceste doua norme etice reliefand un destin previzibil aflat in profunzimile sufletului omenesc.Actiunea se desfasoara intr-o zona geografica a Ardealului, la hanul Moara cu Noroc, aflat in valea dintre doua drumuri, o rascruce prin care treceau turme de porci spre targ si dinpre targ, loc important pentru afaceri si comert. Porcarii de aici au apucaturi primitive, sut fiorosi la infatisare, banditii, stapanii de turme sau hotii si ucigasii platiti alcatuiesc lumea care se perinda pe la Moara cu Noroc.

Expozitiunea.
Ghita,eroul principal, nemultumit de conditia sa sociala de cizmar modest si sarac, se hotaraste (impotriva sfaturilor soacrei sale) sa ia in arenda carciuma de la Moara cu Noroc. El intentioneaza sa stea aici numai trei ani, sa se puna pe picioare, astfel incat sa lucreze cu zece calfe si sa le altora de carpit si astfel se muta cu familia aici. La inceput treburile merg bine,viata este linistita si prospera si Ghita este multumit seara cand isi numara castigul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.