Moara cu noroc - nuvela psihologica

Trimis la data: 2010-10-03
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.26 / 10
Downloads: 0
Autor: Robert Jurca
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ioan Slavici(1848-1925) a fost primul mare scriitor ardelean, a carui opera de prozator vine ca o completare fireasca, necesara, a spiritualitatii romanesti si aseaza pe autorul ei in randul marilor clasici. "Era un om sucit, dar cu o opera remarcabila" spune George Calinescu despre cel care a intemeiat, la sfarsitul secolului al XIX lea, proza obiectiva romaneasca.
In timp ce se afla la studii in Viena l-a cunoscut pe Mihai Eminescu, cu care s-a si imprietenit. "Intalnirea dintre un temperament in ut si echili- brat cu unul romantic si dezlantuit a fost, in afara oricarei indoieli, utila si necesara pentru amandoi"1 . Desi era mai mic de ani, marturiseste Slavici de Eminescu, " era cu mult mai mare ca stiinta, strivitor ca superioritate intelectuala si, mai presus ca toate, om cu inima deschisa si ntotdeauna plin de caldura sfanta a celor alesi"2 .

Vazand in tanarul din Siria un talent in utic, dotat cu adancime de gandire si cu putere de munca, Eminescu il indeamna pe Slavicisa scrie, convins de talentul sau exceptional: " Eu cred ca Slavici este un scriitor cu viitor, el cugeta drept, are idei originale si va scrie foarte bine cand va manui mai usor limba romaneasca".Dupa cativa ani, ca redactor la ziarul"Timpul" din Bucuresti, Ioan Slavici pleaca la Sibiu pentru a-si mentine promisiunea de a infiinta un ziar in Ardeal.

Ziarul care apare la 26 aprilie 1884 se numeste "Tribuna" si se remarca ca o publicatie importaanta din punct de vedere cultural, scrisa intr-o frumoasa limba romaneasca. Unitatea culturala si literara este vazuta, datorita lui Slavici, pe o baza populara, pornind de la contributia poporului in acest domeniu, pentru ca punctual de plecare al dezvoltarii literare "nu poate sa fie decat in poezia noastra populara", marturiseste Slavici intr-un articol din "Tribuna".

Ioan Slavici pune mare pret pe ridicarea culturala si spirituala a poporului, scriind in acest sens carti de etica si educatie, da sfaturi pentru crestera pruncilor,considera familia drept celula societatii si garantia ordinii. Ca toti ardelenii era inclinat spre ordine si moralitate, fiind de parere ca literature trebuie sa aiba un scop moral inalt si totodata practice.

In cele aproape o suta de nuvele, schite, povesti, I. Breazu "exeget laborious al operei lui Slavici"3 , a remarcat inainte de toate o asa-numita "etapa idilica"4 in evolutia creatiei lui Slavici.Avand in vedere ca scriitorul a inceput cu prelucrari de povesti populare si a recomandat inspiratia din folclor, Pompiliu Marcea arata ca "scrierile idilile ale lui Slavici, in sensul unui conflict sumar si bazat pe scheme, sunt presarate in intregul drum al activitatii sale, nefiind apanajul primei perioade"5.

Si pentru ca observatia lui I. Breazu, se refera mai cu seama la nuvelele publicate in "Novele din popor"(1881), trebuie sa observam ca tot aici se intalnesc si nuvele cu final tragic, cum ar fi "Moara cu Noroc".Prezenti in nuvelele lui Slavici sunt si copiii, ca un mijloc de reabilitare etica, de multumire sufleteasca care trebuie cautata in ajutorarea semenilor, in u in satisfacerea unor capricii egoiste. Nuvela ca "Vecinii", "Bobocel", "Dascalasul", demonstreaza ca fericirea omului se leaga si de existenta copiilor intr-o familie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.