Moara cu noroc - semnificatia titlului

Trimis la data: 2014-01-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Titlul contine ambiguitate si ironie, trimitand la conotatiile opuse ale termenilor. Este o tehnica de subversiune prin care naratiunea intra in conflict cu titlul care, in mod logic, ar fi trebuit sa se numeasca "Hanul cu nenoroc". Spre deosebire de motivul hanului in literatura romana, la Slavici hanul este un loc al pervertirii sufletesti in care se altereaza principiile sanatoase ale vietii si in care omul isi uita idealurile inalte ale vietii. Isi innabusa pornirile inimii pentru a se complace intr-o existenta materialista sordida. Moara este un simbol al miscarii neintrerupte, de aceea Slavici inlocuieste "termenul han" cu "moara" pentru a extinde conotatiile cuvantului. Moara va macina nemilos destinele personajelor, amestecandu-le ca intr-un imens malaxor.
. Este o tehnica de subversiune prin care naratiunea intra in conflict cu titlul care, in mod logic, ar fi trebuit sa se numeasca "Hanul cu nenoroc". Spre deosebire de motivul hanului in literatura romana, la Slavici hanul este un loc al pervertirii sufletesti in care se altereaza principiile sanatoase ale vietii si in care omul isi uita idealurile inalte ale vietii. Isi innabusa pornirile inimii pentru a se complace intr-o existenta materialista sordida.

Moara este un simbol al miscarii neintrerupte, de aceea Slavici inlocuieste "termenul han" cu "moara" pentru a extinde conotatiile cuvantului. Moara va macina nemilos destinele personajelor, amestecandu-le ca intr-un imens malaxor. Moara constituie un cronotop (maracini, pamant arid, corbi, cruci), un punct in care se schimba balanta destinului unui personaj.Ca loc al tuturor si al nimanui, hanul este spatiul in care intimitatea si siguranta familiei este amenintata. Identificarea caminului cu hanul va sta la baza tuturor tragediilor, transformand pe Ghita din postura de stapan in aceea de sluga, de victima.

Locurile sunt pustii, neprietenoase, parca lipsite de viata, incat drumetul care zareste hanul se bucura ca l-a ajutat norocul, de unde si titlul nuvelei.In ciuda perspectivelor de afacere prospera, "moara cu noroc" este un univers al patimilor prin care omul ajunge la o adevarata "coborare in infern" (Ghita - patima banilor, Ana - caderea in pacat, simtul valorilor este pervertit, Lica - patima de a stapani oamenii, betia puterii). Oamenii pustiului sunt personaje infernale, cum este Lica, de aceea destinul lui suporta rigorile unui taram lipsit de umanitate.

Subiectul nuvelei, ca si ironia din titlu, sugereaza o lume salbatica, nesupusa nici uneia din legile cunoscute. Dimpotriva, samadaii isi impun propriile legi incalcand invatatura straveche a cumpatarii, ceea ce distruge fericirea simpla a familiei. Trei destine apar impletite pe parcursul actiunii intr-un crescendo al deriziunii. Fiecare dintre cele trei personaje schimba in rau destinul celuilalt. Insusi Lica va sfarsi tragic, in ciuda modului in care ignora legile omenesti si divine.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.