Moara cu noroc

Trimis la data: 2006-02-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 3758
Autor: Mahaiu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 203
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
„Moara cu noroc” de Ioan Slavici se încadrează în specia nuvelei,având o construcţie riguroasă,un fir narativ central, personajele relativ puţine pun în evidenţă evoluţia personajului principal cu un conflict unic concentrat. Este o nuvelă psihologică datorită tematicii, modalităţii de caracterizare a personajului şi de investigare psihologică dar şi datorită naturii conflictului interior.
Realismul acestei nuvele constă în obiectivitatea naraţiunii, omniscineţa naratorului, înregistrarea amănuntelor de decor şi de vestimentaţie şi interesul acordat raporturilor dintre om şi mediu. Nu există dislocări de planuri, acţiunea este lineară. Personajele păstrează trăsături umane veridice, au slăbiciuni şi interese conforme cu realitatea obiectivă.

Tema nuvelei o constituie dezumanizarea personajului principal sub imperiul banului ca factor nociv ce distinge conştiinţa umană.Titlul nuvelei este mai degrabă ironic. Topasul ales,cârciuma numită „Moara cu noroc” îinseamnă de fapt „Moara cu ghinion”, moara care aduce nenorocirea pentru că uşurinţa câştigurilor de la această cârciumă ascunde abateri etice grave: nelegiuirea şi crima.

Acţiunea se desfăşoară pe parcursul unui an, între două repere temporale cu valoare religioase : de la Sfântul Gheorghe până la Paşti, iar în final focul şi apa purifică locul. Cârciuma de la „Moara cu noroc” este aşezată la răscruce de drumuri. Simetria incipitului cu finalul se realizează prin descrierea drumului. Simbolistica iniţială a drumului se completează, în final, cu sugestia drumului vieţii care continuă şi după evenimentele de la „Moara cu noroc”.

Subiectul nuvelei îl constituie etapele înfruntării dintre protagonist Ghiţă si antagonist, Lică.Textul este unul ciclic pentru că incipitul şi finalul se întâlnesc în imaginea bătrânei, semn al înţelepciunii populare, în cuvintele ei constă latura moralizatoare a textului care se închide rotund „simţeam eu că n-are să iasă bine”.

Expoziţiunea constă în prezentarea situaţiei familiale şi sociale a lui Ghiţă. El se dovedeşte la început harnic şi priceput, iar primele semne ale bunăstării şi ale armoniei în care trăieşte familia, nu întârzie. Bătrâna mamă-soacră este adeptă păstrării tradiţiei pe când Ghiţă, capul familiei, doreşte schimbarea.

Apariţia lui Lică Sămădăul la „Moara cu noroc”, şeful porcarilor, un personaj carismatic, tulbură echilibrul familiei. Acest episod reprezintă intriga acţiunii deoarece va declanşa un înteg fir de fapte ce vor avea ca efect degradarea morală şi sufletească a eroului.

Orgoliul lui Lică e unul de stăpân care nu doar îşi subordonează oamenii dar se substituie destinului lor impunându-şi regulile încă de la început. Cu toate că realizează că Lică reprezintă un pericol pentru el su familia lui, Ghiţă nu se poate sustrage influenţei malefice pe care acesta o exercită asupra lui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.