Moara cu noroc de Ioan Slavici - Argumentare ca opera este o nuvela

Trimis la data: 2013-01-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.13 / 10
Downloads: 0
Autor: razvan23
Dimensiune: 13kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ioan Slavici este unu dintre cei patru clasici ai literaturii romane
alaturi de Mihai Eminescu, I.L.Caragiale si Ion Creanga.Slavici s-a
nascut la Siria,langa Arad in anul 1848 iar printre operele sale se
numara: "Padureanca","Scormon","Budulea Taichii" si multe altele.Opera "Moara cu noroc" a fost publicata in volumul "Novele din popor"
in anul 1881 si ilustreaza o monografie a satului transilvanean in cea
de-a doua jumatate a secolului XX.
Nuvela este specie a genului epic cu dimensiuni cuprinse intre schita
si roman,cu actiune rastransa,iar accentul cade pe faptele personajului
principal.Nuvela are anumite trasaturi specifice:un singur fir narativ;un conflict consolidat;personaje putine dar puternic conturate.Nuvela "Moara cu noroc"este o nuvela psihologica deoarece surpinde trairile personajului principal si descrie procesul dezumanizarii.

Titlul operei este un simbol in ciuda termenului "cu noroc: si reprezinta spatiul situat sub influenta fortelor negative,dar si locul unde se petrece actiunea.Tema nuvelei o reprezinta procesul de dezumanizare a lui Ghita ca urmare a dorintei de imbogatire.Opera este alcatuita din saptesprezece capitole cu un subiect concentrat
si o structura narativa complicata.

In expozitiune ne sunt prezentate vorbele batranei care ii avertizeaza pe Ghita si pe Ana in legatura cu inchirierea hanului "Moara cu noroc".La carciuma apare Lica Samadaul,seful poicarilor care tulbura echilibrul familiei aceasta scena constituie intriga;in urma acestei vizite Ghita merge la Arad sa-si cumpere doua pistoale si doi caini.
Desfasurarea actiunii se concentreaza in jurul procesului instrainarii
carciumasului fata de familie.Devine mohorat,violent,ii plac jocurile crude, are gesturi de brutalitate neinteleasa fata de Ana pe care o ocroteste pana atunci;La un moment dat ajunge sa regrete ca are familie si copii.

Datorita generozitatii Samadaului,starea materiala a lui Ghita devite tot mai infloritoare,numai ca omul incepe sa-si piarda increderea in sine.Punctul culminant al nuvelei coincide cu momentul in care Ghita ajunge pe ultima treapta a degradarii morale.Dispus sa faca orice pentru a se razbuna isi arunca sotia in bratele lui Lica in flagrant.Cand se intoarce Ghita, o ucide pe Ana iar la randul lui este ucis de Raut,din ordinul lu Lica.

Deznodamantul este tragic,un incendiu provocat de oamenii lui Lica,mistuie carciuma,iar pentru a nu cadea viu in mainile lui Pintea,Lica se sinucide izbindu-se cu capul de copac.Ghita este personajul principal al acestei opere deoarece toata actiunea se
revarsa aspura lui.La inceput,acesta este harnic,energic cu gustul riscului si al aventurii,aceste lucruri le aflam prin caracterizarea directa de catre narator.Tot din caracterizarea directa aflam ca "isi pierdea repede cumpatul sa-i lasa urme vinete pe brat"(Anei);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.