Moara cu noroc de Ioan Slavici - Comentariu

Trimis la data: 2014-01-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: lrd19
Dimensiune: 20kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scriitor afirmat la sfarsitul secolului al XIX-lea, Ioan Slavici este unul dintre adeptii realismului clasic. In scrierile sale acesta infatiseaza, mai ales, lumea satului transilvanean - un univers dominat de norme patriarhale, evidetiate de elemente de traditie. Nerespectarea normei creeaza dezechilibru si atrage dupa sine sanctiunea. Morala religioasa este convertita intr-o etica a relatiilor interumane, devenind un principiu de functionare al acestei lumi.
"Moara cu noroc" este o nuvea de natura psihologica care prezinta desinul tragic al unei familii si al unui personaj dezumanizat de patima banului. in contextul vietii sociale din a doua jumatate al secolului al XIX-lea.Tema nuvelei o constituie consecintele nefaste, morale si existentiale generate de patima banului. Intr-un plan ma profund, tema acestei opere este destinul ca fatalitate al adancimilor sufletesti ale personajului principal.

Titlul este un toponimic intrucat reprezinta spatiul in care se realizeaza destinele personajelor. Astfel, "Moara cu noroc" este o rascruce, loc al invaziei raului. Adevarat "personaj" al nuvelei, hanul devine in final o "moara a nenorocului", fiind purificat prin foc, ceea ce, confera si o dimensiune ironica titlului.Din punct de vedere compozitional, nuvela "Moara cu noroc" se deruleaza pe parcursul a saptesprezece capitole, fiind considerata o "nuvela solida cu subiect de roman" (G. Calinescu). Actiunea se desfasoara cronologic de la Sfantul Gheorghe pana la Paste (in anul urmator).

Textul se deschide si se incheie prin cuvintele batranei (mama Anei si soacra lui Ghita). Daca cuvintele de inceput ale acesteia "Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca e vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit" au rolul de cod moral, cele din final "Simteam eu ca nu are sa se intample bine, dar asa le-a fost data!" plaseaza asupra tragediei umane seninta de fier a destinului. Mai mult, cuvintele de inceput contureaza perspectiva morala a autorului.

Actiunea este construita pe un conflict central, interior al lui Ghita, reprezentat de lupta care se da intre dorinta arzatoare de a se imbogati si fondul cinstit al acestuia. Statulul initial al lui Ghita ne este prezentat in priml capitol al nuvelei. Acesta, casatorit cu Ana, impreuna cu care are un copil, locuieste cu acestia si cu soacra sa intr-un sat saracacios.

Cei patru nu au un trai indestulat, intrucat Ghita, cizmar fiind, nu are destui clienti pentru a-si imbunatati starea gospodariei. Astfel, acesta doreste sa-si schimbe statutul social, ceea ce implica parasirea "linistii colibei". Fire pragmatica, Ghita ia in arenda carciuma de la "Moara cu noroc", unde dupa venirea sa "oamenii nu mai ziceau ca facpopas la moara cu noroc, ci ca se vor opri la Ghita, caci toata lumea stia cine e Ghita si unde e la Ghita", semn al bunei reputatii pe care acesta o dobandise.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.