Moara cu noroc de Ion Slavici

Trimis la data: 2015-11-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: adi58
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este o nuvela realista psihologica.
Nuvela este specia genului epic in proza,cu un singur fir narativ,cu conflict unic concentrat,cu personaje mai putine si accentul se pune mai mult pe definirea personajelor decat pe actiune. Termenul de nuvela vine de la frantuzescul nouvelle si inseamna noutate.
Nuvela "Moara cu noroc" a aparut in volumul de debut "Novele din popor" in 1881.
Este o nuvela psihologica deoarece infatiseaza framantarile de constiinta ale personajului principal care traieste un conflict interior si se transforma sufleteste.
Este o nuvela psihologica deoarece infatiseaza framantarile de constiinta ale personajului principal care traieste un conflict interior si se transforma sufleteste.Toate acestea sunt prezentate prin tehnici psihologice : dialogul creeaza o anumita stare de tensiune, monologul interior. Sunt folosite mijloace de intensificare a tensiunii psihologice : taceri semnificative, strategii de dominare.
Este o nuvela realista prin: tema familiei si dorinta de inavutire, perspectiva narativa obiectiva, personaje tipice :

Ghita este tipul carciumarului dornic de imbogatire, Pintea este jandarmul, prezentarea vietii reale din societatea ardeleneasca din a doua jumatate a secolului xix. Intreaga actiune este structurata pe 17 capitole. Nuvela are ca tema consecintele nefaste pe care setea de imbogatire le are asupra omului, dezumanizandu-l. Din punct de vedere social,nuvela prezinta dorinta lui Ghita de a-si schimba starea sociala si de a devein din cizmar, carciumar pentru a asigura familiei un trai imbelsugat. Din punct de vedere psihologic, nuvela prezinta conflictul interior trait de Ghita care ,dornic de imbogatire, isi pierde increderea in sine si in familie.

Titlul "Moara cu noroc" este ironic deoarece carciuma numita moara cu noroc inseamna , de fapt, Moara cu ghinion, Moara care aduce nenorocirea. Perspectiva narativa este obiectiva. Intamplarile sunt relatate la persoana aIIIa de catre un narator omniscient ( stie totul despre personajele sale, de la nastere pana la moarte ), omnipotent (are putere absoluta asupra destinului personajelor ), omniprezent ( este prezent in orice loc al actiunii tot timpul ),folosindu-se stilul indirect liber. Exista o simetrie in incipit si final unde apar observatiile batranei soacre a lui Ghita :

"Omul sa fie multumit cu saracia sa...." in incipit si "asa le-a fost data!" in final. Aceste observatii sunt ,de fapt, principia ale satului traditional. Cine nu respecta aceste principia va fi sanctionat in finalul nuvelei. Astfel, viziunea despre lume a lui Slavici are un In nuvela realista, spatial si timpul sunt precizate. "Moara cu noroc" este asezata intr-o zona geografica a Ardealului, inafara satului,la rascruce de drumuri, izolata si inconjurata de pustietati intunecoase. Rascrucea de drumuri semnifica locul de intalnire intre bine si rau.Acest loc pustiu poate insemna o coborare in Infern, opus lumii satului unde este siguranta si intelepciune.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.