Moartea lui Gelu

Trimis la data: 2008-09-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.09 / 10
Downloads: 19
Autor: Denisa Spinu
Dimensiune: 8kb
Voturi: 337
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Moartea lui Gelu
George Cosbuc se inscrie in randul scriitorilor post romantici, prin imbinarea in operele sale, a elementelor romantice cu trasaturi semanatoriste. Opera sa este una de referinta pentru a arata felul in care clasicismul si romantismul au ramas o influenta de baza in scrierile de mai tarziu. Scrierile literare ale lui Cosbuc se dedica unei impresionante monografii ale satului romanesc. Cosbuc urmareste sa evoce cat mai mult din “povestile poporului” , sa ilustreze viata taranului roman, sa il elogieze in fiecare balada, sa reinvie sentimentul de revolta, sa readuca la viata momente din istorie, sa emotioneze prin sentimentul tragic al razboiului, sa cante natura si sa slaveasca eroii neamului romanesc.
Moartea lui Gelu
Moartea lui Gelu
Balade precum: “Decebal catre popor”, “Pasa Hassan”, “Trei, Doamne, si toti trei” etc. reprezinta o evocare a trecutului si a evenimentelor din istoria neamului romanesc.“Moartea lui Gelu” este o balada istorica culta, in care se reliefeaza o viziune asupra mortii ce inalta valorile vietii, ce inobileaza lupta cu atributul de vitejie si ce ii da personajului pozitia de erou al neamului.

Moartea lui Gelu
Dupa batalie, eroul ranit cade de pe calul ce l-a purtat in lupta, la marginea unei ape, unde isi spune tainic durerea si dorinta. Timpul pare oprit in loc, natura pare statica, martora la drama ce se desfasoara. “Campia tacuta” accentueaza sentimentul dramei pe care autorul vrea sa il evoce in prima parte. Istovit , Gelu, “din rana si-ar smulge satgeata/ Si n-are putere”. Scriitorul prezinta cadrul - natura intr-un mod unic, folosind elemente romantice care nu fac altceva decat sa amplifice importanta momentului.

Eroul care “pierdut-a si oaste si tara” este prezentat intr-un cadru ce ii da trasaturi hiperbolice, conditia sa suferinda este accentuata prin prezenta noptii in vazduhuri si a zbaterei apei ce cu „valul/ atinge cu aripa-i malul”.

In apropierea mortii, disperarea ascunsa a eroului ia conotatia unei virtuti. Gelu aseamana calul cu un sfatuitor, cu un paznic de seama a firavului sau trup. Lupta cu „durerea din urma” este cea mai crancena in singuratatea noptii. ”Ranele-mi sapa mormantul” reprezinta impacarea eroului cu gandul mortii. Adresarea catre murg, este metaforica si specifica baladei.

Din monologul eroului se desprinde si replica ce vine din partea calului formand un fals dialog ce expune gandurile si trairile singuratice ale stapanului : „Mă chemi prin nechezuri păgâne / Şi parcă zici: Vino, stăpâne! Vezi, picură ranele tale / Şi neguri se nalţă din vale, /E noapte, şi ziua de mine/ Ne-ajunge pe cale!. Eroul isi marturiste dorinta de ingropaciune, adresata murgului, care parca intelege si participa la actiunea propusa de stapan: „De-acum tu....cât va cuprinde/ Mantaua, deasupra-mi o-ntinde/ Şi-apoi cu picioarele-mi sapă / Mormântul pe margini de apă,/ Şi-n urmă cu dinţii mă prinde/ Şi-aruncă-mă-n groapă.”

Strofa urmatoare acestei scene reprezinta o invocare a naturii sa fie martora la ritualul inmormantarii eroului. „Jelească-mă apele Cernii!” este ruga cea din urma a celui care s-a jertfit pe campul de lupta, si care acum isi spune testamentul rupt din suferinta si tragedie. „Iar veşnicul apelor şopot/ Să-mi pară ca-n ceasul vecernii, / O rugă de clopot.” Scriitorul face din natura un cadru traditional de bocet, ce se spunea in vechime la ritualul de inmormantare.

Eroul si infatiseaza natura ca una hiperbolica ce traieste si moare odata cu el. Vitejia, atributul cel mai de seama pentru un om care se jertfeste pentru neamul si tara sa, este prezentata ca fiind suprema. balada ca si specific isi propune sa accentueze aceste valori morale, de credinta, adevar, frumos, putere etc. In balada „Moartea lui Gelu” vitejia, curajul, jertfa pentru tara si neam este o extrema a firii omenesti prezentata aici ca una ce caracterizeaza conditia de roman, este o cantec de lauda pentru istorie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.