Moartea tisulara

Trimis la data: 2014-04-08
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_A
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Necroza de coagulare se produce in urma degradarii proteinelor si deshidratarii ulterioare a acestora. Miocardul, ficatul, rinichiul si splina sunt organele cele mai afectate. De obicei, necrozele au caracter focal. Focarele de necroza pot avea dimensiuni mici, la limita vizibilitatii (focare miliare) sau mari, cu diametre de la cativa milimetri la cativa centimetri (focare mari). Necroza poate afecta in egala masura si suprafata pielii si a mucoaselor. Leziunile necrotice superficiale, de suprafata poarta denumirea de eroziuni; in situatia in care procesul coboara profund se instaleaza ulcerul.
Zonele de necroza au culoare galbuie-cenusie, sunt uscate, lipsite de luciu. La putin timp dupa instalarea necrozei, consistenta teritoriului afectat nu difera de cea normala, insa progresiv devine friabila. In jurul focarelor mari se formeaza o zona de reactie vitala, reprezentata de un brau de culoare rosie (hiperemie).Necroza ceroasa (de tip Zenker) este specifica atat musculaturii striate, cat si netede. Cauzele care conduc la instalarea acestei leziuni sunt diverse, printre care carenta in vitamina E si seleniu (boala muschilor albi).

Astfel, acest tip de necroza este o continuare fireasca a distrofiei hialine musculare. Grupele musculare cele mai afectate sunt muschii coapsei, ai centurii scapulare (trenul anterior), diafragmul si miocardul. La galinacee este intalnita necroza ceroasa a musculaturii stomacului triturant.
Macroscopic, muschii prezinta striuri de culoare albe-galbui, lucioase, cu aspect de ceara. Consistenta este flasca, rigiditatea postmortem fiind slaba.

Necroza de cazeificare este un tip particular de necroza de coagulare. Se asociaza cu bolile cronice provocate de microorganisme care se dezvolta intracelular (Mycobacterium spp.). Se dezvolta in toate tesuturile si organele. Organele afectate prezinta acumulari nodulare sau difuze de mase cu aspect grunjos, uscate, unsuroase, de culoare alb-cenusie sau galbuie, asemanatoare cu branza de vaci.
Necroza umeda (de colicvatie sau de ramolitie) se produce in situatia in care distrugerea tisulara se realizeaza rapid, producandu-se o topire a tesuturilor afectate.

Acest tip de necroza afecteaza structurile tisulare care retin apa si sunt sarace in proteine coagulabile. Sistemul nervos central este cel mai des afectat, leziunea macroscopica fiind denumita cu termenul de ramolisment, iar cea microscopica malacie.
Ramolismentul rosu apare consecutiv traumatismelor produse in urma contuziilor (lovituri) sau prin migratia unor larve de paraziti si in infarctul cerebral. Zona de necroza va retine o cantitate mare de sange, avand culoare rosie-negricioasa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.