Mobilierul - prelucrare si fabricatie

Trimis la data: 2011-08-22 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 50 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Dima diaconu Dimensiune: 328kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In cadrul categoriilor de marfuri, mobilierul ocupa un loc deosebit in viata omului fiind destinat atit consumului personal cit si colectiv.
Mobilierul poate fi nu numai un produs pur functional, dar si un produs de design artistic, fiind considerat o forma de arta decorativa. In acest caz valoarea acestor tipuri de piese de mobilier depaseste cu mult valoarea obisnuita a unor piese de mobilier ce sunt doar functionale. Mobilierul poate avea adesea si functii culturale, simbolice sau religioase specifice.Mobilierul in combinatii cu alte obiecte functionale, asa cum ar fi corpuri de iluminat, perdele, covoare etc., respectiv in combinatie cu obiecte decorative si artistice contribuie la realizarea spatiilor interioare ambientale.

Industria mobilei este in continua dezvoltare. Din an in an se observa o diversificare a sortimentului care se datoreaza implementarii noilor tehnologii, cresterea productiei autohtone precum si a cererii consumatorilor. Un factor determinativ in dezvoltarea productiei de mobila este designul, care are un caracter original, corespunde cerintelor consumatorilor de diferite clase sociale, combina diferite stiluri si tehnologii obtinind produse de diferite tipuri si configuratii.

Daca in trecut in majoritatea perioadelor predomina un singur stil, astazi designul mobilierului este influentat de numerosi factori, stiluri si directii. Din punct de vedere istoric materialul cel mai folosit in productia de mobilier este lemnul.In evolutia sa istorica, constructiva si decorativa, mobila, obiect cu destinatie strict legata de necesitatile utilitare si estetice ale vietii omului.

A avut o dezvoltare artistica si functionala, influentata direct de principalele stiluri ale artelor plastice, de perfectionarea uneltelor de lucru, a materialelor si conditiilor sociale in care au aparut si s-au dezvoltat principalele stiluri de mobila.Drumul parcurs de evolutia mobilei in decursul timpurilor este paralel cu cel al arhitecturii fiind legate de aparitia de noi materiale, de progresul tehnic si de nevoile oamenilor care mereu sunt in schimbare.

Obiectele de mobilier au fost, sunt si vor fi prezente mereu in viata omului deoarece ele scot in evidenta relatiile sociale, relatiile economice, obiceiurile si modul de viata al societatii omenesti dintr-o anumita perioada.Daca sa luam in consideratie repartizarea necesitatilor dupa A. Maslow atunci mobila face parte din categoria necesitatilor secundare, care sint determinate de natura sociala a consumatorului de rind si este plasata in categoria produselor durabile asa ca echipamentul electric si automobilele.

La sistemul de nevoi al omului, conditiile de locuit, constituie o componenta de seama, figurind in rindul nevoilor materiale fundamentale. Conditiile de locuit au un rol insemnat in refacerea capacitatii de munca, prin odihna si pe masura dezvoltarii societatii se constituie ca un factor de progres si civilizatie.Tot mai mult se impune ca locuintele, spatiile din sectorul serviciilor sa fie comode, confortabile, frumoase, ceea ce impune noi exigente functionale, estetice.

Aceasta se poate realiza prin esenta lemnoasa utilizata, ornamentatiile specifice artei populare din zona respectiva, rezistenta deosebita a pieselor de mobilier ca urmare a executiei din lemn masiv.Mobila este un produs durabil, valoros din punct de vedere artistic. In tarile industrializate 70% din cumparaturi sunt pentru reinnoire si 30 % cumparare de mobilier pentru cuplurile tinere casatorite sau daca mobila se deterioreaza.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.