Mobilitatea sociala

Trimis la data: 2010-07-06
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.66 / 10
Downloads: 758
Autor: Denisa Lazar
Dimensiune: 18kb
Voturi: 56
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Definitie si clasificare
Miscarea indivizilor in cadrul unei structuri sociale si accesul la ocuparea unor pozitii corespunzatoare calitatilor si mijloacelor de care dispun (studii, cometenta, bunuri materiale, putere politica etc.) reprezinta procesul de mobilitate sociala (concept introdus de P.SOROKIN, 1927).Exista mai multe tipuri de mobilitate sociala, corespunzatoare criteriilor utilizate pentru clasificare si polimorfismului fenomenului.Astfel, in functie de sensul miscarii, distingem mobilitatea orizontala, adica deplasarea de la un status (pozitie) la un alt status, de acelasi nivel (salarial, de prestigiu etc.) si mobilitatea verticala - trecerea indivizilor de la un status social la altul, in sens ascendent sau descendent.
Mobilitatea verticala poate sa apara sub doua forme speciale: ca schimbare de status in raport cu cel al parintilor, denumita mobilitate intergenerationala si ca schimbare de status in raport cu pozitiile anterioare ocupate de aceeasi persoana, vizand cariera unui individ, denumita mobilitate intragenerationala sau de cariera.

Cu cat evolutia sistemului social determina extensia unor statusuri, aparitia altora noi si cu cat facultatile indivizilor sau sistemul de promovare sociala contribuie la ridicarea, stagnarea sau decaderea in status, cu atat mobilitatea inter si intragenerationala este mai puternica si exercita efecte sociale favorabile sau nefavorabile asupra indivizilor si societatii, ceea ce capata o importanta deosebita in procesul schimbarii generale, in progresul social.

Aspiratiile indivizilor spre pozitii sociale superioare sau spre noi locuri in ierarhia sociala sunt stimulate cu atat mai mult cu cat societatea realizeaza o evolutie globala, continua, determinand trecerea de la un sistem de pozitii sociale - avand un anumit nivel de eficienta - la un sistem imbunatatit, care intra in consonanta cu noi cai de perfectionare si de eficientizare a statusurilor, de creare a unor statusuri superioare.

La scara societatii globale, acest proces de mobilitate ascendenta duce - in timp - la diminuarea straturilor inferioare (sub aspect social-economic) in favoarea unor straturi medii, clase medii si chiar superioare - din punct de vedere al veniturilor, prestigiului, nivelului de viata, pozitiei in viata sociala etc. Ca exemplu poate fi dat procesul de mobilitate care s-a produs in SUA dupa anii '40 ai secolului nostru si care a avut ca rezultat sporirea "gulerelor albe" si formarea claselor mijlocii, fapt care a contrazis teoria marxista a claselor.

Un loc important il ocupa in cadrul procesului de mobilitate sociala si mobilitatea ocupationala, deoarece prin trecerea la profesii de calificare tot mai inalta, cu importanta sociala, se realizeaza ascensiunea pe plan social. Se obtin salarii mai mari, prestanta si prestigiu mai inalte, apreciere sociala si economica deosebite. Este calea prin care se realizeaza o schimbare importanta in stratificarea sociala in societatile avansate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.