Modalitati de actiune si demers diplomatic

Trimis la data: 2015-06-17
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut_L
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In practica diplomatica exista modalitati foarte diverse de actiune pe care misiunile diplomatice si ministerele de externe, atunci cand este vorba de state, sau secretariatele organizatiilor internationale ori delegatiile permanente ale acestor organizatii internationale, le folosesc in vederea realizarii functiilor care le revin. In speta, realizarea acelor functii fundamentale principale: functia de reprezentare, de negociere, de informare, de aparare in general si promovare a intereselor statului sau organizatiilor internationale pe care oficiile diplomatice respective le reprezinta.
Participarea unui stat la viata internationala depinde in primul rand de capacitatea si de vointa sa de a intelege sensul mesajelor pe care le primeste si de a elabora asemenea mesaje din partea sa pentru alte state. Fie ca este vorba de semnale scrise, verbale sau de gestica, aceste elemente joaca un rol esential in comunicarea diplomatica. O parte din aceste semnale pot fi de multe ori tacite. Ramura de maslin sau drapelul alb au semnificatiile lor, ca simbol de pace sau de predare, in functie si de sistemele de referinta culturale sau religioase. Uneori ele pot fi interpretate in sensuri diferite.

Astfel, tacerea poate insemna aprobare, dar si refuz; surasul poate fi defensiv sau poate reprezenta o incercare de a disimula adevaratele sentimente. Chiar exprimarea prin cuvinte poate fi ambigua si interpretabila in sensuri diferite.
In consecinta, comunicarea in diplomatie implica in primul rand interpretarea gesturilor, mesajelor, propunerilor, pornind de la uzantele diplomatice, de la de la scoala si traditia diplomatica si tinand seama de conditiile concrete in care acestea au fost facute.

a) Actiunile diplomatice se realizeaza practic prin doua categorii mari de mijloace: -mijloace scrise, in care intra corespondenta diplomatica si -mijloace orale, dintre care cel mai obisnuit si mai cunoscut este demersul diplomatic.Pentru a putea fi folosite cu eficienta aceste modalitati de actiune diplomatica, astazi se cere mult mai mult decat pe vremea lui Harold Nicholson, unul dintre autorii de referinta in materie de drept diplomatic, care considera ca: "solul are nevoie de doua calitati fundamentale, are nevoie de o memorie fidela si de o voce puternica".

El spunea intr-una dintre lucrarile traduse in limba romana, ca: "cel mai bun instrument aflat la dispozitia unui guvern pentru a convinge alt guvern va ramane intotdeauna vorba unui om onest. Pe langa cele doua calitati principale, el se referea de fapt si la onestitatea pe care trebuie sa o aiba agentul diplomatic. Sigur insa ca agentul diplomatic, pe langa faptul ca este un om onest, pe langa faptul ca are o memorie fidela, buna si o voce puternica, are nevoie si de alte calitati pentru a-si putea indeplini sarcinile care ii revin.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.