Modalitati de crestere a gradului de motivare a functionarilor publici

Trimis la data: 2014-01-06
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 83
Nota: 8.48 / 10
Downloads: 1
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 92kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Activitatea administratiei publice are in vedere satisfacerea necesitatii intereselor publice generale a celor administrati. Insa, pentru a-si duce la indeplinire activitatea in conditii optime, autoritatile si institutiile administratiei publice au nevoie de resurse materiale, financiare si umane, adica administratia publica are nevoie de personal, de materiale si de bani. Dintre toate acestea, resursa cea mai importanta si valoroasa este resursa umana. Conform Statutului functionarilor publici, persoana care ocupa o functie publica este functionar public, iar totalitatea functionarilor publici din autoritatile si institutiile publice constituie corpul functionarilor publici.
Prin termenul de functie publica, potrivit Statutul functionarilor publici, se intelege ansamblul atributiilor si responsabilitatilor stabilite de autoritatea sau institutia publica in vederea ducerii la capat a activitatilor sale.Se poate spune ca administratia publica reprezinta un ansamblu de functii publice ce sunt prevazute prin lege si incredintate functionarilor publici care le indeplinesc in baza competentei acordate.

Motivarea este un termen general ce descrie procesul inceperii, orientarii si mentinerii unor activitati fizice si psihologice. El este un concept larg ce cuprinde o serie de mecanisme interne cum ar fi: preferinta pentru o activitate fata de alta, entuziasmul si vigoarea reactiilor unei persoane, persistenta unor modele (tipare) organizate de actiune pentru in 656d36g deplinirea unor obiective relevante [1].
Problemei motivatiei personalului i se atribuie o mare importanta atat in sectorul privat cat si in cel bugetar.

Toti managerii sunt de acord ca atingerea obiectivelor organizationale depinde foarte mult de comportamentul si atitudinea subordonatilor lor fata de sarcinile ce le revin. Astfel, printre functiile managementului public regasim si functia de motivare. Functia de motivare consta in ansamblul proceselor de management prin care resursele umane din institutiile publice sunt stimulate sa contribuie la stabilirea si realizarea obiectivelor previzionate [2].

In general s-a presupus ca institutiile publice vor angaja cu predilectie persoane ale caror valori si nevoi sunt mai potrivite pentru menirea de serviciu public a institutiei. Insarcinate cu promovarea bunastarii sociale generale, dar si cu protectia societatii si a fiecarui individ ce face parte din aceasta, organizatiile publice au adesea scopuri mai vaste si cu un impact mai profund decat cele pe care le regasim in mod obisnuit in sectorul privat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.