Modalitatile actului civil

Trimis la data: 2011-02-09 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 53 Nota: / 10 Downloads: 10
Autor: Schiopu loredana Dimensiune: 74kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In lipsa unei definitii a nulitatii actelor juridice in codul civil, literatura de specialitate abunda in definitii, care, insa, au un numitor comun si anume acela ca nulitatea este o sanctiune civila, care intervine cand se infrange o dispozitie legala, cu ocazia incheierii unui act juridic.Nulitatea este acea sanctiune civila care intervine dupa incalcarea normei de drept, lipsind actul juridic de efectele urmarite la incheierea lui.Analizand finalitatea nulitatii ca institutie de drept civil, in opinia domnului profesor T. Pop aceasta institutie urmareste atat un rol preventiv, cat si unul represiv.
Prin urmare, nulitatea urmareste atat o functie preventiva, cat si una sanctionatorie.

Functia preventiva a nulitatii consta in amenintarea cu distrugerea efectelor actului juridic, daca acesta se incheie cu nesocotirea dispozitiilor normative privind conditiile sale de validitate.
Intr-adevar, nulitatea actelor juridice prezinta neajunsul ca nimiceste aparenta creata prin acest act, imprejurare ce poate produce prejudicii atat partilor, cat si tertilor.

De aceea, este preferabil sa se verifice in prealabil conditiile de validitate ale actului juridic, pentru a preveni nimicirea efectelor lui, dupa ce s-a incheiat. O asemenea verificare prealabila a fost instituita de legiuitor, doar pentru actele solemne, insa ea lipseste pentru restul actelor juridice. Pentru marea majoritate a actelor juridice pentru care nu se cere forma solemna, partile au tot interesul pentru a preintampina distrugerea efectelor actului juridic, sa observe prevederile legii civile inainte de incheierea lui si sa se conformeze lor.

Functia sanctionatorie intervine dupa incheierea actului juridic, avand drept scop fie inlaturarea efectelor contrare legii, pe care le contine acest act, fie incheierea actului in totalitate, daca nu este posibila mentinerea lui prin indepartarea clauzelor stipulate in dispretul unor dispozitii imperative ale legii.

De retinut ca nu trebuie confundata nulitatea actului juridic cu ineficienta probatorie a inscrisului constatator.
Se stie din materia dreptului probator ca pentru dovedirea unor acte juridice legea cere intocmirea unui inscris. Acest inscris, pentru a constitui instrument probator trebuie sa indeplineasca anumite conditii prevazute de lege.

Nerespectarea acestor conditii atrage ineficienta inscrisului doveditor, ceea ce inseamna ca inscrisul este lipsit de efectele sale in materie de proba dar nu afecteaza validitatea operatiilor juridice, care poate fi dovedita, eventual, prin alte mijloace de proba. Daca inscrisul reprezinta o conditie pentru validitatea chiar a operatiilor juridice (caz actelor juridice solemne), nulitatea inscrisului atrage si nulitatea actului juridic.

7.2. Evolutia conceptiei cu privire la nulitatea actului juridic
In dreptul roman, conceptia asupra nulitatii era cristalizata in doua adagii: qui contra legem agit nihil agit precum si quod nullum est nullum producit efectum. De aici rezulta ca nulitatea era totala si iremediabila sau, altfel spus, actul juridic era nimicit in totalitate, neexistand posibilitatea mentinerii lui partiale cu inlaturarea clauzelor prin care s-a incalcat legea.

In conceptia clasica, care se afla inca sub influenta dreptului roman, nulitatea era asimilata cu ineficacitatea actului juridic, in totalitatea sa, fiind tratat ca o stare organica a acestuia, deoarece s-a incheiat cu nesocotirea dispozitiilor legale. Nulitatea avea ca efect desfiintarea actului juridic in intregime si ca o consecinta, nimicirea tuturor efectelor sale. Deci nulitatea era totala si iremediabila, ca si in dreptul roman.

In conceptia moderna s-a formulat teoria proportionalitatii efectelor nulitatii in raport cu cauzele care au determinat-o, urmarile nulitatii trebuind sa se margineasca numai la cele efecte care contravin legii, celelalte efecte ale actului mentinandu-se. In aceasta conceptie, nulitatea este in principiu partiala si remediabila. Finalitatea nulitatii in aceasta conceptie este apararea actului juridic prin mentiunea lui, dupa ce s-au inlaturat efectele care contravin legii.

Conceptia dreptului roman contemporan asupra nulitatii actului juridic este aceea a unei nulitati in principiu partiale si remediabile, nulitatea actului juridic avand menirea de a suprima numai efectele care contravin dispozitiilor legale incalcate la incheierea actului, lasandu-se neatinse celelalte efecte.

In aceasta conceptie nulitatea totala intervine numai atunci cand clauzele care contravin legii au constituit cauza principala si determinanta a incheierii actului juridic.

7.3. Clasificare nulitatii actelor juridice
Teoria nulitatii actelor juridice clasifica aceste acte, in raport de mai multe criterii, astfel:
1. In raport de natura interesului ocrotit de lege si de regimul ei juridic, nulitatea este de doua feluri: nulitate absoluta si nulitate relativa.

Nulitatea absoluta este sanctiunea ce intervine in caz de nerespectare, cu ocazia incheierii unui act juridic, a unei norme de drept care ocroteste un interes general, public.Nulitatea relativa este sanctiunea ce intervine in cazul de nerespectare, cu ocazia incheierii unui act juridic, a unei norme de drept care ocroteste un interes particular, privat. In doctrina si in jurisprudenta se foloseste pentru nulitatea absoluta expresiile "nul de drept" sau "nul", ori "nul de plin drept" sau "actul va fi nul", iar pentru nulitatea relativa expresiile "actul este anulabil" sau "actul poate fi anulat".

In raport de intinderea efectelor, nulitatea poate fi totala sau partiala.Nulitatea totala este aceea care desfiinteaza actul juridic in intregime.Nulitatea partiala este aceea care desfiinteaza numai unele efecte ale actului juridic acesta ramanand in fiinta si producandu-si celelalte efecte.

In dreptul civil roman, nulitatea partiala reprezinta regula, iar nulitatea totala exceptia, aceasta insemnand ca nulitatea unei clauze a actului juridic nu atrage ineficacitatea intregului act, ea marginindu-se numai la acea clauza.Nulitatea totala va interveni ori de cate ori clauza (sau clauzele) care contravine legii a constituit cauza impulsiva si determinanta a incheierii actului juridic (exemplu bunurile sotilor si instrainarea lor).

In raport de existenta ori inexistenta unei norme care sa edicteze expres sanctiunea, nulitatea este de doua feluri: expresa sau virtuala.
Nulitatea expresa (textuala, explicita) este aceea care este prevazuta anume intr-o dispozitie legala.

Nulitatea virtuala (implicita, tacita) este aceea care, fara a fi prevazuta expres de lege, rezulta in mod neindoelnic din felul de exprimare a normei legale sau din scopul acesteia.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.