Modalitatile de caracterizare a personajului prin referire la un roman de tip subiectiv

Trimis la data: 2009-05-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.28 / 10
Downloads: 3022
Autor: Irina P.
Dimensiune: 6kb
Voturi: 98
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Caracterizare directă – referirea asupra personajului exprimată în mod direct. Caracterizarea directă facută de către narator personajului este aceeaşi cu autocaracterizarea, acesta constituind implicaţia directa a identităţii dintre narator şi personaj. Autocaracterizarea se face prin autoanaliza, personajul disecând cu minuţiozitate stările sale interioare: „Nu, n-am fost niciodata gelos, deşi am suferit atăta din cauza iubirii.”
Caracterizarea indirectă
a. prin faptele, găndurile, vorbele, atitudinile, reacţiile personajului

Din concepţiile personajului despre viaţă şi lume este trasată personalitatea acestuia: Ştefan Gheorghidiu este intelectualul lucid, analitic, reflexiv, care trăieşte în lumea ideilor, căci vede idei. El va caută întotdeauna absolutismul în dragoste, aşa cum reiese din întreaga relaţie cu Ela, dar chiar şi din începutul romanului, atunci cănd în discuţia de la popotă el îşi exprimă ideile radicale:”Cei ce se iubesc au drept de viaţă şi de moarte unul asupra celuilalt.”

Discuţia avănd în centru achitarea unui barbat care şi-a omorat soţia atunci când a aflat că aceasta îl înşelase. I se pare lui Gheorghidiu simplistă şi superficială, este dezamăgit de atitudinea soţiei sale în ceea ce privea averea moştenita, căci el ar fi vrut-o „mereu feminină, deasupra discuţiilor acestea vulgare”, semn că eroul este un inadaptat superior.

Eroul este o natură reflexivă, care analizează în amanunt, cu luciditate stările interioare, cu o conştiinta unică, însetat de certitudini şi adevăr. Mici incidente, gesturi fără importanţă, priviri schimbate de Ela cu domnul G se hipertrofiază, se amplifică, dobăndesc dimensiuni catastrofale în conştiinţa eroului: “era o suferinţă de neinchipuit”.

Principala modalitate de a ilustra zbuciumul său interior este introspectia prin monolog interior, gândurile personajului aduse în prim plan prin această tehnică devenind sursa principală pentru evidenţierea trăsăturilor de caracter în mod indirect.

b. mediu
Desprinderea din drama torturantă a incertitudinii se face prin trăirea unei experienţe cruciale, mult mai dramatice, aceea a războiului la care Gheorghidiu participă efectiv. În mediul războiului, timpul exterior (obiectiv) şi cel interior (subiectiv) coincid, războiul ocupă definitiv planul conştiintei eroului, care se simte acum detaşat de sine şi de relaţia cu Ela.

c. relaţia cu celelalte personaje
Idealul de relaţie pe care eroul voia să îl aibă cu Ela şi opiniile lui despre relaţia efectiva cu soţia sa îl situează pe Gheorghidiu în lumea ideilor pure: el îşi doreşte de la Ela dăruirea totală detaşarea absolută de lumea exterioară. Consideră că „cei ce se iubesc au dreptul de viaţă şi de moarte unul asupra celuilalt”, iar atunci când relaţia propriu-zisă nu se identifică în idealul de relaţie pe care Gheorghidiu îl construieşte în minte, acesta trăieşte “o suferinţă de neinchipuit”.

Faptul că o respinge pe Ela fără măcar a fi interesat de justificarea sa privind lipsa de acasă în noaptea în care el vine pe neaşteptate denota intransigenţa spiritului dominat de idei şi care nu acceptă compromisuri
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.