Modalitatile de caracterizare a personajului referire la o nuvela psihologica

Trimis la data: 2009-05-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 1489
Autor: Irina P.
Dimensiune: 6kb
Voturi: 33
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ioan Slavici – „Moara cu noroc”
Caracterizare directa - referirea asupra personajului este exprimată in mod direct de catre: a. autor (narator) Slavici apelează la caracterizarea directă atunci când sugerează înca de la începutul nuvelei trăsăturile dominante ale lui Lică Sămădăul, „porcar şi el, dar om cu stare care poate să plătească grăsunii pierduţi ori furaţi […] e mai ales om aspru şi neîndurat […] care ştie toate înfundăturile, cunoaşte pe toţi oamenii buni şi mai ales pe cei răi”, de teama căruia tremura toată lumea şi care „ştie să afle urechea grăsunului pripăşit chiar şi în oala de varză”
b. celelalte personaje din operă
Deşi exercită asupra Anei o dominaţe fascinantă, Lică este caracterizat în mod direct de Ana ca fiind „om rău şi primejdios”. Ana îşi avertizează soţul că Sămădăul este periculos, fapt ce „se vede din ochii lui, din rânjetul lui şi mai ales din căutătura ce are, când îşi roade mustaţa cu dinţii.”

Tot Ana este cea care la un moment dat observă o diferenţă între Lică şi Ghiţă, contribuind la caracterizarea amândurora: „Tu esti om, Lică, iar Ghiţă nu e decăt muiere îmbrăcată în haine bărbăteşti, ba chiar mai rău decât aşa.”

c. personaj însusi (autocaracterizare)
Modalitatea principală în observaţia psihologică întreprinsă de Ghiţă este intospecţia, autoanaliza. Când cade în patima banilor, îşi dă seama că este o fire slabă, autocaracterizându-se: „aşa m-a lasat Dumnezeu! Ce să-mi fac daca e în mine ceva mai tare decât voinţa mea?!”

II. Caracterizarea indirecta
a. prin fapte, gănduri, atitudini, vorbe, reacţii
Fapte: Om harnic şi cinstit, la început Ghiţă ia în arenda hanul Moara cu noroc deoarece îşi dorea să agonisească atâţia bani încât să angajeze vreo zece calfe cărora să le dea el de cărpit cizmele oamenilor. Treptat, el este atins de patima banilor care îi va oferi de altfel şi un sfârşit tragic.

Faptul ca îşi cumpară pistoale de la Arad, că îşi mai angazează o slugă, pe Marţi, “un ungur nalt ca un brad” şi doi câini indică incertitudinea şi nesiguranţa care îl domină după ce relaţiile cu Lică Sămădăul se complică din ce în ce mai mult.

Gânduri: Găndurile lui Ghiţă privitor la faptul că pentru prima oară îşi dorea să nu fi avut nevastă şi copii, să nu fi fost legat de nimic şi să fi putut risca pentru a câstiga mai mult sunt un prim indiciu al transformării lui Ghiţă într-un împătimit.

Vorbe: Atunci când îşi dă seama de gravitatea situaţiei în care ajunge, Ghiţă îşi face reprosuri, are remuşcări sincere şi dureroase:"iartă-mă, Ano, iartă-mă cel puţin tu, căci eu n-am să mă iert cât oi trăi pe faţa pământului.”

b. mediu
Asezată într-o vale, Moara cu noroc este încunjuraăa de locuri rele. Porcării cu apucături primitive, fioroşi la înfăţişare, bandiţi, hoţi, stăpâni de turmă alcătuiesc lumea ce se perindă pe la Moara cu noroc. Hanul devine simbol al îmbogăţirii şi va exercita influente negative asupra lui Ghiţă în acelaşi mod în care o va face Lică Sămădăul, devenind mediul propice pentru un împăţiţit al banilor.

c. relaţia cu celelalte personaje
Pe masură ce petrece mai mult timp la Moara cu noroc şi are un mai mare contact cu Lică Sămădăul, relaţiile lui Ghiţă cu familia sa devin din ce în ce mai reci şi mai tensionate. Ana observă că bărbatul ei este îngăndurat, se înstrăinează de ea şi de copii, ajunge „mai de tot ursuz”, nu mai zâmbeşte ca inainte şi se “mânie” foarte uşor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.