Modalitatile liberarii de raspunderea penala

Trimis la data: 2005-06-06 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 42 Nota: / 10 Downloads: 10
Autor: Marian Dimensiune: 45kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Modalitatile liberarii de raspunderea penala
Intervenţia juridică penală, reacţia socială împotriva faptelor nelegitime a tuturor celor care încalcă legea, necesită o fundamentare ştiinţifică, avînd un scop bine determinat.Atingerea scopurilor generale şi speciale de prevenţie de multe ori este posibilă fără tragerea vinovaţilor la răspunderea penală.
Modalitatile liberarii de raspunderea penala

Modalitatile liberarii de raspunderea penala
Scopul acestei lucrări este de a determina liberarea de răspunder penală şi modalităţile ei.
În cele ce urmează, adică în conţinutul propriu zis al lucrării date, voi încerca să desemnez fiecare modalitate de liberare de răspunderea penală după care voi încerca şi să caracterizez detaliat fiecare modalitate în parte.

Noţiuni generale despre liberarea de răspunderea penală.
Atingerea scopurilor generale şi speciale de prevenţie prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova care prevede că „pedeapsa constituie nu numai o osîndă pentru infracţiunea, ci are drept scop şi corectarea şi reducerea condamnaţilor în spiritul atitudinii cinstite faţă de muncă, executării stricte a legilor, precum şi prevenirea săvîrşirii de noi infracţiuni atît din partea condamnaţilor, cît şi din partea altor persoane.” Pedeapsa nu urmăreşte drept scop de a cauza suferinţe fizice sau înjosirea demnităţii persoanei.

Modalitatile liberarii de raspunderea penala
Atingerea acestor scopuri de multe ori este posibilă fără tragerea vinovaţilor la răspundere penală. Răspunderii penale, după cum se ştie nimeni nu poate fi declarat vinovat de săvîrşirea unei infracţiuni nici supus unei pedepse penale, decît în baza unei hotărîri a instanţei de judecată şi în strictă confromitate cu legea penală.

Pentru rezolvarea efectivă a acestor probleme, legislatorul, conducîmdu-se de principiul umanismului şi folosind adeseori metoda încrederii, prevede diverse categorii de răspundere penală. Răspunderea penală apare ca o consecinţă inevitabilă a săvîrşirii unei infracţiuni, deoarece, astfel, întregul mecanism al reglementării juridice a relaţiilor de apărare socială ar deveni inoperantă. Dar inevitabilitatea răspunderii penale nu trebuie înţeleasă în mod simplist, deoarece există unele situaţii, stări sau fenomene care fac ca răspunderea penală nu numai să nu fie necesară, dar să fie neindicată, motiv pentru care legiuitorul a înţeles să înlăture răspunderea penală.

Modalitatile liberarii de raspunderea penala
Înlăturarea răspunderii penale nu este un act arbitrar, necesitatea ei este determinată de anumite fenomene ce fac ca ea, utilitatea răspunderii penale să dispară, cum avem spre exemplu: stingerea ecoului social al infracţiunii; restabilirea ordinii sociale o dată cu trecerea timpului, schimbarea unor raporturi între părţi în societate.
Înlăturarea răspunderii penale nu duce la înlăturarea caracterului penal al faptei, ci doar la înlăturarea aplicării sau unei pedepse.
Însăşi noţiunea de răspundere penală, a apărut în dreptul penal al ţării noastre în anul 1961, cînd Codul Penal al Republicii Moldova a folosit această noţiune în denumirea şi textul articolelor.

Analiza articolului 46 al vechiului Cod Penal al Republicii Moldova demonstrează că deşi legislatorul nu foloseşte direct în text termenul „liberare de răspundere penală”, este vorba de fapt de anume această liberare. După natura sa juridică, liberarea de răspunderea penală reprezintă liberarea persoanei care a comis o infracţiune de consecinţele juridice ale acestei infracţiuni. Ca să înţelegem de la ce anume este liberată persoana, de liberare de răspundere penală cu care este într-un fel stimulată, pentru a clarifica prin ce se deosebeşte liberarea de răspunderea penală de liberarea de pedeapsa penală, e necesar de a determina mai întîi, esenţa instituţiei „răspunderii penale” şi corelaţia ei cu pedeapsa penală.

În legea penală actuală definiţia răspunderii penale lipseşte. Ea este expusă în teoria dreptului penal. Răspunderea penală trebuie înterpretată ca o condamnare publică de stat a faptelor social periculoase şi a persoanelor care le săvîrşesc, exprimată în sentinţa de condamnare.
De aici reiese că răspunderea penală poate fi aplicată numai persoanelor care au săvîrşit o faptă prejuciciabilă, adică ce conţine o componenţă de infracţiune, iar liberarea de răspundere penală va însemna renunţarea organelor oficiale, pe baza unor cauze obiective şi subiective cerute de legea penală, de a mustra, condamna public aceste persoane şi faptele lor.

Deci, primul indiciu ce caracterizează natura juridică a liberării de răspundere penală constă în faptul că orice modalitate a acestei instituţii se aplică numai persoanelor ale căror acţiuni conţin o componenţă de infracţiune. Atunci cînd acţiunile persoanei nu conţin o componenţă de infracţiune şi este liberată de răspunderea penală constă în faptul că acestei persoane trebuie să i se compenseze toate cheltuielile făcute în legătura cu intentarea nejustă a unui proces împotriva ei, lucru exclus în cazul cînd persoana este liberată de răspunderea penală.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.