Model de analiza semiotica a unui text literar

Trimis la data: 2009-06-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.56 / 10
Downloads: 0
Autor: Luciana Gorje
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Guillaume Apollinaire, una dintre personalitatile care au stimulat in mare masura revolutia poetica din primele decenii ale secolului, a fost unul dintre marii critici de arta ai vremii, sprijinitor entuziast al cubismului si chiar teoretician al acestui curent, ale carui tehnici se straduieste sa le trasfere si in poezie.
Modul sau de a interpreta natura - arata Apollinaire - este fantezia, care, "dupa fire, se manifesta cu mai multa sau mai putina melancolie, satira sau lirism, dat totdeauna, si in masura in care-mi este cu putinta, cu unbun-simt care contine uneori destula noutate ca sa poata soca si indigna...".
In 1917 apare cel mai indraznet volum al lui Apollinaire: Calligrammes, in care se pot identifica elemente precise de cubism literar, tehnica asa-numitor "colaje verbale", si de futurism. El se afla in cautarea unui nou limbaj, dincolo de orice gramatica.
Caligramele sunt poeme de pace si razboi si isi datoresc titlul ideogramelor lirice ciudate, care sunt intercalate printre poemele de factura traditionala.

Autorul insusi spunea despre ele [1] :
"... ele nu tin de nici o formula, ci corespund unor necesitati poetice, importante, pe care nu le intelegi inca [...]. Ideogramele mele sunt destul de clare, si in fond nu au nevoie de comentarii. Este partea cea mai noua din opera mea dinainte de razboi. [...] iubesc aceasta noutate a spiritului meu."Caligramele sunt, deci expresia originalitatii poetului, care le considera "o idealizare a poeziei verslibriste si o precizare tipografica, intr-o epoca in care tipografia isi termina stralucit cariera in zorile mijloacelor noi de reproducere, cinematograful si patefonul." [2]

In ciclul de poeme Caligrame incearca sa creeaze o noua directie in ceea ce priveste unitatea tipologica a poemelor pornind de la stilul lui Mallarme. Poemele sale nu sunt alcatuite doar din cuvinte, ci si modul de aranjare a lor in pagina si spatiul dintre ele devine foarte important. Izolarea unui cuvant ii sporeste semnificatiile. Dimensiunea caracterelor are o importanta aparte, de asemenea si titlul. Efectele poetice apar din dispunerea strofelor, cuvintele luand forma obiectelor sau a fenomenelor. In acest mod poetul demonstra coeziunea dintre plastic si liric.

O alta forma de inovatie in poezie o constituie poemele-conversatie, alcatuite din elemente eterogene si aparent impersonale, expresie a poeticii arbitrariului, a surprizei. Crampeiele din conversatii, surprinse la intamplare, introduse intr-un context anume, pot starni curiozitatea cititorului.Tot ce intreprinde pe linia "spiritului nou" este pornit din convingerea ca va ajunge la un "nou realism pe care l-a numit suprarealism".

Asemeni pictorilor cubisti, Apollinaire creeaza in poezie un univers al sau, diferit de cel real, dar care imprumuta realitatii astre, corpuri feminine, fluvii, amintiri etc. El nu vrea sa descrie, sa zugraveasca, ci inventeaza, asemeni artistilor plastici, o noua prezentare tipografica reprezentand obiectul poemului. Astfel, el tinde catre un lirism vizual care sintetizeaza muzica, pictura, filmul, literatura. Poemele din acest ciclu sunt dispuse in pagina sub forma unor obiecte precum : inima, coroana, oglinda, ploaie etc. Ele capteaza atentia cititorului, deoarece nu dispar in constiinta, ci raman in pagina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.