Model de test evaluare nationala absolventii clasei VIII-A Limba si literatura romana

Trimis la data: 2023-01-10
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.19 / 10
Downloads: 0
Autor: geogeovani
Dimensiune: 67kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
SUBIECTUL I
A. Scrie pe foaia de examen numarul exercitiului si litera corespunzatoare raspunsului corect, cu privire la textul dat.
B. Formuleaza, in cate un enunt, doua idei principale/secundare din textul dat.
C. Redacteaza o compunere de minimum 150 de cuvinte, in care sa caracterizezi personajul mos Timofte Pastravanu din textul dat.
SUBIECTUL al II-lea
A. Scrie pe foaia de examen numarul exercitiului si litera corespunzatoare raspunsului corect,
cu privire la textul dat.
B. Construieste o fraza alcatuita din doua propozitii in care sa existe o propozitie subordonata subiectiva introdusa prin adverbul relativ unde. 3 puncte
C. Redacteaza o naratiune de 150 - 300 de cuvinte, in care sa prezinti o intamplare petrecuta in drum spre scoala.
Citeste urmatorul text:

De aproape cincizeci de ani, orologiul* cel mare din turnul scolii supraveghea cu cadranele sale cele patru puncte cardinale; de aproape cincizeci de ani, acele sale enorme indicau fara greseala ora exacta.

Rareori, iarna, in timpul viscolelor, zapada cotropitoare oprea mersul lor pe cadranul dinspre soare rasare, iar primavara, hulubii*, sau ciorile, sau alte zburatoare, in zbenguiala lor, grabeau mersul vreunui minutar.

Dar de fiecare data, mos Timofte Pastravanu, paznicul scolii, care-si incepuse meseria aceasta inca de pe vremea instalarii marelui ornic, si care, asa cum spuneau elevii din clasele superioare, si-o va incheia doar odata cu oprirea definitiva a ceasului, se urca in turn, scutura scripetii* uriasi si incepea sa invarta o manivela [...]. Apoi in mers agale, batranul cobora scarile, iesea in curte, se oprea in mijlocul ei, citea cu voce tare ora exacta de pe ceasul din turn si, daca era in timpul lectiilor, facea iute o socoteala, tot cu voce
tare, cam cat mai ramane pana la recreatie. Putea sa fie impovarat de treburi, putea sa fie asaltat de griji, la secunda exacta, clopotelul suna, in mana lui, sfarsitul orei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.