Modelarea fetei pamantului

Trimis la data: 2002-06-10
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 1015
Autor: Stefan Ene
Dimensiune: 317kb
Voturi: 39
Tipul fisierelor: dot
Acorda si tu o nota acestui referat:
Să privim în jurul nostru. Ce vedem? Întinderi de şes, străbătute de râuri şerpuitoare ce curg prin lunci mai mult sau mai puţin adâncite; sau coaste de dealuri tăiate de văi, uneori cu râpe, deschise ca nişte "răni"; sau rupturi stâncoase de munte înalt,cu pereţi verticali şi creste semeţe fin dantelate. O nesfârşită gamă de forme ce trădează o migăloasă muncă de sculptare a feţei Pământului. Este opera agenţilor modelatori ai scoarţei terestre ce dau dimensiune, variaţie şi frumuseţe lumii ce ne înconjoară şi pe care o cuprindem sub numele general de peisaj.
Formele de relief sunt rezultatul unei lupte dintre două forţe: cele interne care au tendinţa să deniveleze scoarţa terestră prin ridicarea munţilor şi dealurilor şi forţele externe care încearcă să diminueze denivelările, să le anuleze, să netezească totul. Însumarea acestor forţe ce lucrează cu plus şi minus au ca rezultat relieful.

Forţele externe au la bază două energii fundamentale: cea termică şi cea gravitaţională. Rezultatul lor, formele de relief, depind însă de alţi factori: în primul rând de agentul modelator (aerul, apa sub diferite forme, vieţuitoarele), de natura rocii sculptate (în funcţie de duritate şi de rezistenţa la agresiunea agenţilor) şi de structură, adică de modul de aşezare a rocilor. În funcţie de combinarea acestor factori rezultă o anumită formă de relief, iar îmbinarea formelor individuale dau un anumit tip de relief.

Aerul ca agent extern are un rol în pregătirea rocii pentru ceilalţi agenţi. Noaptea aerul se răceşte, ceea ce duce la contractarea mineralelor. Prin această alternanţă de dilatare şi contractare rocile crapă şi se dezagregă. O acumulare de blocuri dezagregate formează un grohotiş.

Vântul, care nu este decât aer în mişcare poate fi un redutabil agent modelator. El se poate încărca cu boabe de nisip sau fragmente minerale cu care poate roade o rocă. În acest fel vântul poate sculpta rocile cele mai dure dând naştere la variate forme cum sunt stâncile cu înfăţişare de ciupercă, arcade, nişte semisferice (taffoni) sau ciudate stânci cu înfăţişarea de oameni şi pe care cei ce nu se pricep le cred sculptate de om, numindu-le megaliţi.

Dar prin distrugerea acestor roci iau naştere întinderi mari de nisip cum este Sahara, brăzdată de dune, adevărate dealuri de nisip ce pot atinge 400 m înălţime. Dunele mai mici, în formă de semilună, poartă numele de barcane. Ergurile sunt mari câmpuri cu dune în continuă deplasare. Hamadele sunt câmpuri pietroase, deşerturi fără fir de vegetaţie, de pe care vântul a îndepărtat nisipul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.