Modele culturale la rusii staroveri si reflectarea lor in literatura

Trimis la data: 2009-09-21
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 8.93 / 10
Downloads: 51
Autor: Eusebiu Fota
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In secolul al XVII-lea in Rusia s-a produs o reforma religioasa. In linii mari ea a constat dintr-o serie de modificari ale ritualului religios, introduse in ideea unificarii liturgice a tuturor popoarelor ortodoxe din Europa. Un eveniment care, dupa parerea initiatorilor sai, nu ar fi trebuit sa creeze niciun fel de probleme. Si totusi consecintele reformei au capatat o asemenea amploare, incat au generat o ruptura adanca nu numai in sanul Bisericii Ruse, pana atunci unitare, ci au dus si la scindarea societatii, a spiritualitatii, a sufletului rus.
Schisma Bisericii Ruse este un fenomen foarte complex si totodata unul dintre cele mai controversate de-a lungul istoriei Rusiei. Teza de doctorat cu tema Modele culturale la rusii-staroveri si reflectarea lor in literatura nu-si propune sa rezolve controversele, ceea ce ar fi, de altfel, imposibil, ci doar sa prezinte fenomenul starover intr-o lumina si dintr-o directie noua, prea putin abordata pana acum, si anume privit prin prisma literaturii beletristice.

Structural, lucrarea este alcatuita din trei capitole. In Capitolul 1 este prezentata imaginea de ansamblu a fenomenului, pornindu-se de la Conditiile istorice si religioase care au generat aparitia miscarii starovere.Unii cercetatori compara "contrareforma" pe care o reprezinta schisma religioasa din Rusia cu Reforma occidentala, considerand ca si una si cealalta reflectau dorinta adeptilor lor de a se intoarce in trecutul minunat.

Deosebirea ar fi ca Luther si Calvin au incercat sa reinvie vremurile apostolice, in timp ce staroverii doreau reintoarcerea la vremurile Rusiei Sfinte. Oricum ar fi, si intr-un caz si in celalalt pe primul loc se afla aspiratia spre religia curata, nedenaturata din trecut.
De multe ori actiunile religioase de amploare, cu un bogat continut ideatic au avut la baza motive care la prima vedere par neimportante. Dar aceste motive au capatat ulterior importanta unor simboluri sacre si cu timpul s-au imbogatit cu noi sensuri si functii, la care initial nu se gandise nimeni. Un asemenea simbol a devenit pentru staroveri ritualul.

Deosebirile dintre ritul nou si cel vechi sunt legate de forma exterioara, adica de ritual. Iata cateva exemple: dupa ritul vechi in biserica se canta "Aleluia" de doua ori, iar a treia oara in traducere din greaca - "Slava Tie, Doamne". Dupa ritul nou "Aleluia" se canta de trei ori si in traducere a patra oara. Semnul crucii inainte de reformele lui Nikon rusii il faceau cu doua degete, in timp ce grecii, si ulterior si rusii il fac cu trei degete.

Credinciosii de rit vechi recunosc asa-numita cruce in opt colturi, in timp ce crucea greceasca are patru. Procesiunile in jurul bisericii in timpul marilor sarbatori se fac la cei de rit vechi in sensul miscarii soarelui, in ideea ca omenirea merge dupa Soarele - Hristos, iar la cei de rit nou in sens invers, etc.Astazi acestor diferente nu li se acorda aceeasi importanta ca acum 300 de ani, in buna parte si datorita cercetarilor care au demonstrat justetea ambelor variante.

In secolul al XVII-lea existau insa insuficiente informatii si abordarea subiectului in sine era cu totul alta. Introducerea schimbarilor in biserica traditionala rusa a fost facuta cu brutalitate, fara niciun fel de explicatii, cei care s-au impotrivit reformei, inalti clerici sau oameni din popor, au fost supusi caznelor, privati de drepturi si anatemizati. Corectura vechilor carti s-a facut dupa textele noi grecesti, nu dupa vechile originale si in majoritatea cazurilor modificarile nu au imbunatatit traducerea.

Cauza cea mai importanta a schismei a fost probabil faptul ca societatea rusa profund religioasa nu era pregatita pentru reformele facute in pripa de patriarhul Nikon. In orice caz acesta a fost primul si de buna seama cel mai important pas spre secularizarea societatii patriarhale ruse, care a atins cote maxime in timpul lui Petru cel Mare, initiatorul reformelor de modernizare a Rusiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.